Folkhälsan vill utvidga hemtjänsten i Åbo


Janna Lehtimäki sköter om nya kundkontakter och koordinerar hemvårdarnas arbetspass. Vid behov hoppar hon också in och gör hembesök. I famnen har Lehtimäki en kasse med mat för en vecka – den ska levereras hem till en äldre Åbobo.
Vi träffas på hemtjänstens splitternya kansli i Folkhälsans lejongula gemenskapshus på Luolavuorivägen.
I rummet bredvid samlas ett gäng seniorer som deltar i Folkhälsans dagverksamhet. Någon våning högre upp hörs en borrmaskins enträgna ljud. Ännu är huset inte helt färdigt.
Janna Lehtimäki håller i trådarna för hemtjänsten, hon koordinerar hemvårdarnas arbetspass och tar emot samtal från nya kunder.
Under de tio år som Lehtimäki jobbat inom Folkhälsans hemtjänst har hon ännu aldrig varit med om att antalet kunder skulle ha minskat.
-Visst går det i vågor, ibland kan efterfrågan vara större och ibland mindre, men överlag ökar nog behovet av hemvård hela tiden, säger Lehtimäki.
Hemtjänsten riktar sig i första hand till äldre personer, men någon strikt åldersgräns finns inte. För tillfället har hemtjänsten i Åbo cirka trettio kunder.
-Listorna är nog fulla, konstaterar Lehtimäki och fortsätter:
-Personalen har gjort bra i från sig. Det behövs knappt någon marknadsföring, djungeltrumman sköter om att de flesta svenskspråkiga Åbobor känner till vår service.

Folkhälsans nya hus på Luolavuorivägen är snart helt klart för inflyttning. Vid Folkhälsan tror man att de som flyttar in kan ha nytta av olika slag av hemhjälp. Foto: Monica Forssell
En del betalar privat, andra med servicesedel från Åbo stad och i vissa fall, till exempel då kunden är helt svenskspråkig och inte kan ta emot hjälp på finska, köper Åbo stad servicen.
Hur ofta hemvårdarna besöker en kund varierar. Någon kanske köper ett par timmar städning varannan vecka, medan en annan betalar för hjälp med att stiga upp varje morgon.
-Hemhjälp kan handla om allt från hjälp med matuppköp, klädvård, matlagning, promenader och mediciner till hjälp med att duscha räknar Lehtimäki upp.
En gemensam nämnare för alla typer av service är att servicen ges på svenska och att det ingår en social dimension i vården.
-Den sociala biten är mycket viktig, säger Lehtimäki. För många av våra kunder är det den viktigaste delen av besöket och för en del kanske den enda kontakten under hela veckan.
-Vi kan dricka kaffe, läsa tidningen, diskutera lite politik och så vidare, räknar Lehtimäki upp som exempel på vad den sociala biten kan handla om.
Eftersom teamet tillsvidare bara består av två närvårdare och en sysselsättningshandledare på deltid, betyder det automatiskt att kunderna och vårdarna lär känna varandra på ett annat sätt än om det hela tiden skulle vara olika vårdare som besökte kunderna.
-Man lär känna hela familjen och man lär sig också känna igen förändringar hos kunden och vet när det behövs mera hjälp.
När staden köper servicen eller när kunden betalar med servicesedel avgörs besökets längd och innehåll av stadens kriterier och då handlar det ofta om bara grundläggande vård. Betalar kunden privat går det att skräddarsy innehållet.
Hittills har Folkhälsan inte erbjudit hemhjälp under kvällar och veckoslut men i takt med att verksamheten utvidgas är det möjligt att servicen kommer att omfatta också kvällar och veckoslut.
Orsaken till utvidgningen är att man räknar med att de seniorer som flyttar in i seniorboendet eller Gemenskapshuset som det kallas, kommer att vilja köpa olika slag av hemvård. Huset kommer att stå helt inflyttningsklart till sommaren.
-Men det är knepigt att planera framåt, medger Lehtimäki.
Eftersom genomsnittsåldern bland kunderna ligger kring 80-85 år säger det sig självt att det kan ske hastiga förändringar i kundunderlaget och att det plötsligt kan gå så att alla hemvårdare inte är fullt sysselsatta. Det skulle helst inte få ske.
Men varför är det så viktigt att alla vårdare är fullt sysselsatta hela tiden?
-Kanske det handlar om att vi inte ska gå vare sig med vinst eller förlust utan att utgifter och intäkter helst ska gå jämnt ut hela tiden. Men visst handlar det också om en allmän trend, säger Lehtimäki. Takten är hård och det ideala skulle nog vara att det fanns lite mera tid för reflektion och utveckling istället för att alla är fullt sysselsatta hela tiden. Men så är det väl i alla branscher i dag.
Folkhälsan är en allmännyttig social- och hälsovårdsorganisation. Att anlita Folkhälsans hemtjänst i Åbo kostar 35 euro i timmen (utan moms). I servicen kan ingå utdelning av mediciner men inte sjukvård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.