Folkhälsan vill se Kimitoöns kommun som ägare av Solbad – extra medlemsmöte insatt

Badstranden Solbad, som ligger i Gammelby (Kimito), ägs av den lokala Folkhälsanföreningen i Kimito. Från styrelsens sida har man länge redan känt att stranden tar mera än den ger föreningen. Skötseln och driften av stranden har blivit en börda framför något som gynnar föreningens verksamhet.
– Vi har funderat länge på det här, och vägt plus och minus. Tiderna har ändrat radikalt sedan föreningarnas blomstringstid på 60-, 70- och 80-talen. Att få frivilliga att ställa upp i små föreningar är utmanande. Att en förening som drivs med frivilligkrafter äger en i planen märkt allmän badstrand ställer ytterligare krav och känns inte rätt, säger föreningens ordförande Dan Lindström.
Han menar att stranden förbrukar föreningens energi och resurser, som kunde styras till annan allmännyttig verksamhet.
– Vi har i styrelsen redan länge pratat om att vi gärna skulle vara med och satsa på till exempel motionstrappor.
Lindström säger att tack vare coronan har man i föreningen insett ytterligare utmaningar med att äga en badstrand. Förutom strikta krav på hygien gällande utetoaletten och omklädningsrummet, finns gott om andra sysslor.
– För sex styrelsemedlemmar är det för mycket jobb, säger Lindström.
Pengar och energi kunde man sätta på annat
Enligt Lindström begränsar sig Kimitoföreningens verksamhet nu till att upprätthålla stranden, ordna simskola och lucia. Han poängterar att styrelsen uppgift är att se till att föreningen mår bra och har en framtid.
Dessutom går en hel del av föreningens pengar till att sköta stranden, även om man får bidrag för det. De senaste tio åren har man enligt Lindström satt tiotusentals euro på förnyelse och reparationer av bryggan, och nu är den trasig igen. Pengarna sätter man hellre på något som skulle ge föreningen mer.

Saken avgörs på extra möte
Om stranden ska säljas eller inte avgörs under ett extra insatt medlemsmöte den 3 maj. Ger medlemmarna grönt ljus går man vidare med försäljningen. Den enda köparen föreningen kan tänka sig är Kimitoöns kommun. Den fria marknaden är inte ett alternativ.
Folkhälsans styrelse ser stranden som ”Kimitobornas strand”, och vill att det ska bli så i generationer framöver.
– Vi är inte ute efter pengar, men vill slippa bördan och få energi till annat.
På Kimitoöns kommun säger fritidschef Bo-Eric Ahlgren att inledande diskussioner med Folkhälsan om stranden startat i fjol. Eftersom det från kommunens sida ännu finns många frågetecken om det här har han dock svårt att uttala sig om kommunens möjligheter att köpa stranden. Det eventuella framtida beslutet är det troligtvis kommunstyrelsen som ska ta ställning till.
– Det är en viktig strand, Folkhälsan har gjort ett bra jobb med att sköta den, säger Ahlgren, som gärna ser att Solbad fortsätter vara en allmän badstrand, säger Ahlgren.
Ännu den här sommaren kommer stranden att skötas i Folkhälsans regi. Dock tar Kimitoöns kommun hand om skötseln av dasset, medan omklädningsrummen kommer att vara låsta. Om man får eller klarar av att ordna simskola i juni enligt gällande restriktioner återstår att se.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.