Folkhälsan i Hitis direktsänder gympa för alla – från hösten är det unga som är i fokus

Föreningen Folkhälsan i Hitis har hittat ett sätt för motion och frisk luft som ligger i tiden. I Facebookgruppen ”Folkhälsan gymmar ute” sänder föreningens Lussi Järvinen och Tanja Liljeqvist direkt varje lördag klockan 11. Men filmerna ligger kvar även efteråt, så vem som helst kan gå in på sidan och göra gympaprogrammet när och var det än passar och i sin egen takt.
– Vi är alltid på olika ställen, och alltid ute, säger Järvinen som leder gympan.
Det här är femte gången av elva man ordnar gympan den här våren. Direktsändningen brukar tio till tjugo personer följa med, och efteråt har filmerna haft kring sjuttio visningar. Facebookgruppen har nu närmare hundra medlemmar.
– Ja, det är många, tycker Tanja Liljeqvist som är föreningens ordförande.
Samma gympaprogram går Järvinen enligt två gånger i följd, men sedan planerar hon ett nytt. Var och en kan reglera programmet enligt egen nivå. Enkla verktyg används som tyngder: en stor plastflaska fylld med vatten. Programmet på 45 minuter består av åtta par rörelser (med pauser emellan), så totalt blir det 16 rörelser.

– Någon musik har vi inte, utan vi lyssnar till fågelkvitter, säger Järvinen.
Järvinen tittar ut över skärgården och utsikten som breder ut sig nedanför det höga berget som ligger intill Kasnäs Caravan och Forststyrelsens numera stängda naturum Blåmusslan. Hon riggar sin telefon på ett stenröse och är redo för sändning.

Viktigt med motion också under coronan
Tanken om att filma in gympan föddes i och med att Hitismedlemmarna bor på flera olika öar och därför är det inte helt lätt att samla alla till ett ställe. Dessutom skulle inte rådande coronarestriktioner tillåta det.
– Vår grundtanke är att folk ska röra på sig och se till sin hälsa också under coronan. Det här är för alla åldrar, säger Liljeqvist.
Unga i fokus från höstens nystart
Nu under våren ser man på det här som ett test, men i höst kör föreningen i gång på allvar. Från augusti 2021 till augusti 2022 har man fått 2 500 euro i bidrag från Folkhälsans förbund för det här. Då vill man fokusera extra mycket på att involvera unga.
– Vi kommer att ha ett belöningssystem som riktas till de unga. Det kan handla om ett presentkort, som till exempel en biobiljett, säger Liljeqvist.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.