Förflytta dig till innehållet

Folke Pahlman: Pargas borde driva på Kummelvägen i södra Finland

Vid Skärgårdsvägen finns redan nu några kummel, men den Kummelväg som Folke Pahlman visionerar om har betydligt längre sträckning och förenar Nyland, Åboland, Åland och Stockhoms skärgård. Foto: Anja Kuusisto


Den framtida Kummelväg som fullmäktigeledamoten Folke Pahlman, SFP, i Pargas ser framför sig börjar i Helsingfors. Vägen är visionen om en turist- och nyttorutt längs södra Finlands kust.
Den går genom västra Nylands svenskbygder, vidare från Bromarf med färja över till Västanfjärd, där den med kummel utmärkta vägen fortsätter till Mjösund i Kimito. Sen behövs båt eller färja till Pargas, där ön Attu ligger närmast och kunde vara följande anhalt.
– Kummelvägen skulle fortsätta genom Pargas, Nagu, Korpo och till Mariehamn och Stockholm. Vi har ju redan nu en förbindelse från Korpo till Åland, men Kummelvägen ska också gälla Houtskär och Iniö, så även de ska med i utmärkningen med gröna eller röda kummel som ser ut som sjömärken, eller vita stenkummel.

Arbetsgrupp har utsetts

SFP-Väståbolands kommunorganisation har tillsatt en arbetsgrupp som ska jobba vidare med visionerna för Kummelvägen, och Pahlman är ordförande för den arbetsgruppen.
Han har nämligen fört fram tanken på en Kummelväg redan under sin tid som Pargas stads anställda för Pro Malm, ett projekt som avslutades i början av 2016.
Pahlmans idéer och iver för att utveckla skärgårdsstaden tog minsann inte slut med det projektet.
– Pargas nya strategi tar upp behovet av större tillgänglighet, orten ska vara lättare att besöka och man ska satsa på ett förtätat kärncentrum. Första prioritet för stadens ledning är jobbet för Kurkelavägen, alltså västra omfartsvägen i S:t Karins, men på längre sikt måste också leder som Kummelvägen prioriteras och jobbet måste börja nu.

En reservväg för Pargas bara färja fanns till Kimitoön

– Med Kummelvägen skulle staden och industrin få en reträttväg, om Rävsundsbron av någon orsak inte kan användas, innan en ny bro är klar. Nu är vi som i en blindtarm, säger Pahlman.
– Men eftersom Kummelvägen inte ingår i stadens strategi finns det inte heller någon som jobbar för den om inte vi politiker aktualiserar den. Vår arbetsgrupps uppgift blir att kontakta kommuner längs med vägen, NTM-centralen, Egentliga Finlands förbund med flera.
Bland de kontakter som redan har tagits har feedbacken varit mestadels positiv, men också avvisande åsikter har förekommit. Pahlman konstaterar att de flesta talar varmt om idén, men säger sedan att pengar inte finns, inte kommunala och inte statliga.
– Men jag tänker att pengar finns, i EU. Det här kunde vara ett Interreg-projekt där flera landskap och skärgårdar, även på svenska sidan, förenas.

En liten sträcka kummelväg finns redan

En del av Skärgårdsvägen kan redan nu kallas en kummelväg, då den sedan 90-talet har vita stenkummel mellan Pargas och S:t Karins.
– De kom till på ett privat initiativ, med Peter Lindqvist som idékläckare. Hans idéer var emellanåt i motvind, och efteråt har vissa kummel förstörts och stenar plockats bort.
– Kummelvägen jag talar för har också en språkaspekt, den skulle gå genom många av södra Finlands tvåspråkiga orter där service på svenska ges, språket är en förenande faktor och vägen blir som ett turismstråk.

Färjor mellan Bromarf och Västanfjärd och mellan Kimitoön och Pargas låter som en jättegrej, ser du framför dig året om trafik eller sommartrafik?

– Sommar till en början. Men bara infrastrukturen byggs upp är inte färjtrafiken alls omöjlig ordna, och när infran väl finns där kan säsongen förlängas eller vid behov användas också andra årstider.
– Jag tror att Kummelvägen också bidrar till en fast väg mellan Nagu och Pargas, då trafiken ökar under en större del av året sätter det ytterligare press på en fast väg.
Visionerna om Kummelvägen, och andra projekt som Folke Pahlman jobbar för, finns samlade på webbsajten nyapargas.fi

Gilla Granberg: Kungstanken med Kummelvägen är bra

Kungstanken med Kummelvägen är inte alls tokig, säger Kimitoöns utvecklingschef Gilla Granberg. Det är en tanke som lyfts upp även tidigare, konstaterar hon, men i dagens värld kan den ha större förutsättningar att lyckas.
– Det som har hänt de senaste åren är att alla ha börjat tänka i större helheter och gemensamma satsningar har haft framgång. När det gäller turismen har Pargas Ringvägen och vi har Kustrutten, men turisten tänker inte på kommungränser och det här har man börjat inse, konstaterar Granberg.
Vi når henne på tisdagseftermiddagen då hon deltar i Archipelago Business Development Forum i Mariehamn. I forumet deltar även flera turismföretagare från Åboland och Granberg säger att seminariet där hon vistas är ett ypperligt exempel på hur större samarbetshelheter växer fram.
– Här finns folk från Åboland, Åland och Stockholms skärgård. Vi har så mycket gemensamt och det ger en bra bas att bygga på.
– Internt i Åboland har turismsamarbetet mellan Kimitoön och Pargas stärkts massor den senaste tiden, så också därför kan Kummelvägen ligga i tiden. Men jag säger inte att det är något vi jobbar med i dag eller i morgon, jag säger att idén ska diskuteras. Eftersom det för länge sedan har funnits en färjförbindelse mellan Bromarf och Västanfjärd vet jag också att det finns många som varmt skulle applådera en sådan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter