Folk äter ärtsoppa och konserver som aldrig förr — tillverkaren Jalostaja togs på sängen


Jalostaja i Pansio har rekryterat fler till produktionen. Foto: J-O Edberg
I Jalostajas livsmedelsfabrik i Pansio i Åbo är produktionen av ärtsoppa och köttkonserver livligare än på länge.
Produktionskapaciteten har utökats till följd av en ökande efterfrågan på företagets köttkonserver.
— Nu när folk är hemma till följd coronakrisen lagas det mera mat i hemmen. Det gör att man också köper hem mera mat än förut. Är det många personer i en familj och barnen är hemma är det lätt och bekvämt att laga mat på köttkonserver, säger försäljningsdirektör Jaakko Lunden vid Jalostaja.
Försäljningstopp i mars
Sedan krisen startade har det varit stor åtgång på Jalostajas ärtsoppa, konserverade köttbullar, grytingredienser och färdiga soppor.
Efterfrågan var störst när folk hamstrade mat i butikerna och hyllorna länsades.
— Då tredubblades vår försäljning. Nu är det visserligen lugnare men försäljningen ligger fortfarande på en betydligt högre nivå än tidigare, säger Lunden.

Jaakko Lunden är en av sju delägare i familjeföretaget. Foto: J-O Edberg
Hamstringen av mat tog alla på sängen.
— Ingen var beredd på att det skulle gå så här. Vissa av våra produkter tog slut, säger Lunden.
Det här resulterade i Jalostajas produktionskapacitet utökades rejält.
– Vi har rekryterat fler nyanställda och tillverkar nu produkterna i två skift. Tidigare hade vi bara ett skifte, säger Lunden.
Jaakko Lunden är en av sju delägare i familjeföretaget Oy Lunden Ab som är moderbolag till Jalostaja. Alla delägare är kusiner i släkten Lunden.
Jaakkos kusin Lauri Lunden är vd i koncernbolaget dit också dotterbolaget L Supply hör. L Supply levererar proviant till passagerarfartygen på Östersjön.

Efterfrågan på ärtsoppa är nu större än vanligt. Foto: J-O Edberg
Jaakko Lunden påpekar att det är endast tillverkningen av livsmedel till handeln som fått ett lyft till följd av coroankrisern.
Leveranserna till passagerarrederierna ligger så gott som nere till följd av restriktionerna inom båttrafiken. Samma sak gäller leveranserna till restaurangbranschen.
Fördel att stå på flera ben
— I de här segmenten går det nu betydligt sämre. Det är tur att vi står på flera ben och att tillverkningen av konserver går bra för tillfället. Men det hjälper bara till en del då den övriga försäljningen minskat, säger Lunden.
Också efterfrågan på mellanmål som batonger och sallader har minskat. De här produkterna tillverkas i Estland där Lunden har en livsmedelsfabrik sedan 2007.
— Den minskade konsumtionen beror på att det är färre människor i farten som äter ute. De flesta är hemma och jobbar på distans.
Familjeföretag med över 60 år på nacken
Familjeföretaget Lunden har en lång tradition som livsmedelstillverkare i Åbo. Företaget startade 1959 under namnet Lundenin liha.
Jalostajas ärtsoppa är visserligen ännu äldre, den har tillverkats i Åbo sedan början av 1950-talet.
Lundens och Jalostajas gemensamma historia startade 1998 då Lunden köpte Jalostajas fabriksfastigheter i Pansio. Samtidigt tog man över tillverkningen av ärtsoppan och Åbo senap som underleverantör till Unilever.
Sedan 2002 då Åboföretaget köpte produktmärket Jalostaja av Unilever är ärtsoppan Lundens egen.

Det här har varit populärt i vår. Foto: Stefan Holmström
Under åren har verksamheten vuxit och företaget har lanserat flera nya livsmedelsprodukter.
När Univlever trots högljudda protester från Åboborna flyttade tillverkningen av Åbo senap till Uppsala startade Lunden egen senapstillverkning 2004 under produktnamnet Aura.
I dag är Lunden en livsmedelskoncern med nästan 500 anställda. Företaget omsätter 70 miljoner euro.
Strävar efter tillväxt
Lunden hoppas att coronapandemin inte blir långvarig .
– Det är svårt att förutspå hur länge den pågår, ingen vet med säkerhet hur det går. Men vi hoppas trots allt att det snart är över så att samhället så småningom kan återgå till det normala.
Lunden säger att företagets mål är att fortsätta växa.
— Vi strävar efter tillväxt och satsar ständigt på nya produkter. Det gäller att hålla sig framme, konkurrensen i branschen är hård, säger Lunden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.