”Folk är vänliga i ödemarken” – Pargasförfattare avslutar karriären med bok om sina otaliga resor

Författaren Olli Kuusisto är både äventyrslysten och uppfinningsrik och som avslut på sin författarkarriär har han gett ut det facklitterära verket Irrfärder i österled.
Otaliga resor tillsammans med sin fru
Hemma i köket i Finby i Pargas sitter Olli Kuusisto och bläddrar i sin nyutkomna bok ”Irrfärder i österled”. I förordet i boken skriver han till läsarna att ”knappast överdriver vi alltför mycket om vi kallar oss för ena lyckans mögelsostar”. Han syftar på de otaliga resor han har gjort tillsammans med frun Christina i 40 års tid – och även andra medresenärer – och allt det som de har fått uppleva och se under sina resor runtom i världen.
– Jag ville sätta punkt för mitt skrivande genom att ge ut en fackbok på svenska, trots att det knappast blir lönsamt, säger Kuusisto.
Rört sig med muskelkraft
På pärmbilden finns ett fotografi från Jøkelfjord i Nordnorge där Christina och Olli står bredvid sina kajaker – många av deras resor har gått just till Nordöstra Norge, men även till Ryssland och resmål som ligger betydligt längre bort som Afrika, Asien och USA.
För det mesta har de rört sig för egen maskin med muskelkraft och många gånger paddlandes. Olli har också byggt en egen solenergibåt ”Solveig” som i dag finns utställd på sjöfartsmuseet Forum Marinum i Åbo.
– Att röra sig med förnybar energi blev viktigt för mig, säger Olli.
Till de bästa resminnena hör enligt Olli då han tillsammans med sin barndomsvän paddlade runt i Finnmarken i norra Norge på 1960-talet.
– Då såg jag för första gången valar på nära håll.
Instängd i fängelsehåla
Andra minnesvärda händelser som Olli lyfter upp är när han tillsammans med Christina har klättrat uppför glaciärer eller då han blev instängd i en fängelsecell i Slovetsk kloster.
– Det stod en dörr på glänt och jag gick in, men sedan gick jag vilsen i fängelsehålorna och hittade inte ut tillbaka.
Till all lycka hörde Christina Ollis rop på hjälp och kunde hjälpa honom ut, där han stod bakom en låst järnport. Den gången kunde det ha slutat dåligt, men Olli lyfter fram att han alltid har känt sig trygg och framför allt välkommen under sina resor.
– Folk är vänliga i ödemarken. Det bästa med resorna har varit mötena med lokalbefolkningen och förstås naturupplevelserna.
Boken kommer att finnas till försäljning i den lokala bokhandeln.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.