Förflytta dig till innehållet

Föli har en ny webbplats med språk som är lättare att läsa – också på svenska

Skärmdump, Föli
teckningar
Den lättlästa webbsidan innehåller också bilder som visar hur man åker buss.

Åboregionens kollektivtrafik Föli har publicerat en webbplats på lättläst finska och svenska.

Lättläst betyder att språket innehåller lätta ord och meningar och att informationen är tydlig.

Ett vanligt allmänspråk är för svårt för många människor, skriver Föli.

Den svenska versionen av webbsidan hittar man på www.foli.fi/sv/lattlast.

En del av länkarna på webbsidan leder dock vidare till den vanliga webbsidan.

Enligt Selkokeskus uppskattning behöver cirka 650 000–750 000 personer i Finland, det vill säga över 10 procent av befolkningen, ett lättläst språk.

Man kan behöva lättläst språk om man till exempel har en utvecklingsstörning, minnessjukdom eller störningar i hjärnans blodcirkulation, inlärnings- eller lässvårigheter eller om man precis lär sig finska eller svenska.

När språket är tillräckligt enkelt kan så många människor som möjligt leva ett självständigt liv.

– Rörelsefrihet är ett av våra viktigaste värden och genom att förbättra tillgängligheten till våra tjänster gör vi det möjligt för allt fler människor att röra sig, berättar kommunikations- och marknadsföringschef Sinikka Martinez.

Tillgängligheten har under flera år förbättrats i Föli. Bussarna använder hållplatsutrop som anger namnet på följande hållplats. Utropen gynnar i synnerhet passagerare med synskador. Nästan alla bussar har lågt golv.

Det finns vägledande material på finska, svenska, engelska, kurdiska, arabiska, ryska och ukrainska. Det finns också anvisningar för Fölis tjänster med bildkommunikation, dessa har utarbetats i samarbete med Kehitysvammaliittos Papunet.

Bildkommunikation kan vara till nytta bland annat för personer inom autismspektrumet och personer som har svårigheter med tal- och läsförståelse eller problem med exekutiva funktioner.

Webbplatsen på lättläst språk har genomförts som en del av projektet ökad åldersvänlighet i kollektivtrafikens digitala tjänster, som har fått ett anslag beviljat av Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Finansieringen är en del av Social- och hälsovårdsministeriets nationella åldersprogram 2030.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter