Förflytta dig till innehållet

FN-steel-boss lättad efter hovrättens friande dom — åklagaren överväger besvär

Anders Moliis-Mellberg är lättad över att också hovrätten frikände honom från åtalet om ekonomisk brottslighet i samband med FN-Steel-konkursen. Bilden är från 2011 då han ledde ett näringslivsprojekt på Kimitoön. ÅU-foto


Efter en nästan två år lång väntan på hovrättens dom kan FN-steels före detta vice vd Anders Moliis-Mellberg i alla fall tillfälligt andas ut.
En oenig hovrätt ändrade inte på tingsrättens friande dom från mars 2018.
Domen gavs i måndags.
Tingsrätten förkastade då åtalen för grovt bedrägeri och grov oredlighet som gäldenär mot Moliis-Mellberg och FN-steels dåvarande holländska vd och en holländsk styrelsemedlem.
Hovrätten anser att tingsrätten hade gjort rätt bedömning då den frikände männen.
– Det känns bra att hovrätten inte ändrade domen. Den tar kraftigt ställning till att det inte har begåtts några fel och ändrar tingsrättens dom till vår fördel.
Hovrätten höjde de ersättningar de tre ska få av staten för rättegångskostnaderna. Den sammanlagda summan överstiger 750 000 euro.

Lång väntan på domslut

Tingsrätten inledde den åtta dagar långa rättegången i oktober 2017. Att sedan i ytterligare nästan två år vänta på hovrättens beslut har varit tungt, säger Moliis-Mellberg.
– Det är klart att det har varit frustrerande att det tagit så lång tid och att vara tvungen att gå igenom det här om och om igen.
– Det har blivit dyrt både för konkursboet och för staten.
Visste ni hela tiden att det inte förekom några oegentligheter i samband med konkursen?
– Naturligtvis. Vi kämpade så länge vi kunde. Att bolaget gick i konkurs berodde inte på ledningen, utan på att ägarna inte lyckades lösa finansierings- och ägarfrågorna.
Det var i juni 2012 som FN-steel i Dalsbruk och Hangö gick i konkurs. Sammanlagt nästan 400 personer förlorade sina jobb.

Åklagaren söker sannolikt besvärsrätt hos HD

Enligt det ursprungliga åtalet hade ledningen flyttat FN-steels egendom värd 19,5 miljoner euro till tre av sina systerbolag för att gömma tillgångarna från fordringsägarna Finnvera, Nordea och konkursboet.
Hovrättens dom har inte vunnit laga kraft. Besvärstillstånd kan sökas hos Högsta domstolen.
Som en första kort kommentar till hovrättens dom säger distriktsåklagare Petri Hiltunen att han sannolikt kommer att göra det.
– Det finns ingen rättspraxis eller prejudikat ett liknande fall. Men jag måste ännu läsa igenom domen ordentligt och diskutera med mina kollegor innan jag bestämmer mig.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter