Flyttat kärrlider reser sig i Sagalund – än saknas finansiering för tak

Vid Sagalunds museum tar man sig då och då an utmaningen att flytta hela byggnader till museiområdet: museet består till största delen av just flyttade byggnader. Fallabyggnaden är ett exempel på en sådan – den fanns ursprungligen i Pederså, men flyttades för några år sedan till Sagalund.
Nu är ett så kallat kärrlider i tur. På onsdagen var talkofolk och andra för projektet tillkallad hjälp på plats för att resa de tolv takstolarna.
– Det här har varit ett kärrlider för redskap och är byggt i slutet av 1800-talet, säger Ulla Andersson från Hembygdsforskarna i Kimitobygden.
Byggnaden har funnits på Skogsböle gård och är donerad till Sagalund av Reijo Haapa och Birgitta Hollsten-Haapa.

Arbetsledare Åke Stenman, som också ledde Falla-projektet, säger att flytten och uppbyggnaden av kärrlidret kommer med stora utmaningar. Byggnaden hade hunnit bli i dåligt skick och virket var delvis ruttet.
– Den hade sjunkit ner i jorden, så vi har varit tvungna att göra om fler av stolparna nedtill, säger Stenman.
Han har numrerat takstolarna inför dagens lyft, så att man ska få dem i samma ordning de varit tidigare.

Svar på långvarigt dilemma
Andersson berättar att initiativet till projektet kommer från Kimito Lantmannagille, som redan för 40 år sedan började samla gamla jordbruksredskap i byarna.
– Problemet är att det inte finns någonstans att visa upp dem, säger Andersson, som gläds över att det kommer att finnas plats för uppvisningar framför byggnaden då den väl är klar.
Byggnaden kommer alltså med en lösning på ett långvarigt dilemma. Men även om man så här långt fått finansiering på 19 000 euro från Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden och Konstsamfundet räcker inte pengarna till ett nytt filttak.
– I Sagalunds museiplan konstaterades behovet av ett lider för jordbruksredskap redan på 1930-talet. Redskapen är nu inträngda i lador på området, säger Sagalunds museichef John Björkman.

De redskap som finns i museets samlingar är främst hästdragna jordbruksredskap från början av 1900-talet – förlagor till de redskap som sedan användes med traktor.
– De flesta av Sagalunds byggnader visar upp hur man levde och bodde. Vi har saknat möjligheten att ställa ut själva jordbruksarbetet, säger Björkman.
Kanske klar år 2023
Förutom tak saknas ännu brädfodring. En del av den är bevarad, men det som tidigare varit södra sidan kommer att behöva ny brädfodring. Då byggnaden står klar, eventuellt år 2023, ska den målas med rödmylla.
Detta projekt inleddes redan år 2019, men har dragit ut på tiden bland annat på grund av pandemin. Byggnaden plockades av Kimito Lantmannagille plockade ner under ett stortalko där närmare 20 personer deltog.
Hösten 2019 började man bygga upp lidret i Sagalund, för att fortsätta i liten skala hösten 2020. Våren 2021 tog arbetet sedan igen fart och några talkojobbare har varit på plats varje gång.
Kärrliderprojektet är ett samarbete mellan Kimito Lantmannagille, Sagalunds museistiftelse och Sagalundgillet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.