Flyttade från Kaskö till Åbo – så här ska Pirjo Nylund jobba i den nya svenska ungdomsgården

Det skarpa dagsljuset signalerar ett löfte om våren då det tränger sig in genom de stora fönstren i den nya svenska ungdomsgården i Åbo.
Åtminstone våras det för verksamheten, som kommer i gång på Humlegårdsgatan efter att inte ha existerat sedan ungdomsgården i Vimma stängde i höstas.
En ramp leder besökarna in i lokalen, som är rymlig med sköna soffor och eget kök. I ett hörn står en motionscykel, en hylla innehåller spel som Alias och Monopol och på golvet står målpytsar.
Här ska ännu målas, fixas och pyntas, gärna enligt ungdomarnas egna önskemål.

– Jag är jätteglad för köket, här finns alla möjligheter till att laga mat och baka, säger Pirjo Nylund som är ungdomsledare i Åbo sedan några månader tillbaka.
Då flyttade hon från Kaskö, Österbotten, till Åbo. Orsaken till flytten var dels personlig, dels jobbrelaterad.
Nylund har arbetat över 30 år som ungdomssekreterare i Kaskö.
– Det betyder att jag har haft koll på hela fritidssektorn och ungdomsarbete även där. Men jag har tre vuxna barn och två barnbarn här i Åbo och funderade på att göra en förändring i livet. Jag sökte det här jobbet och är jätteglad för att jag fick det och får jobba med ungdomsarbete fast jag är 60 år. Det är min passion och en livsstil, säger hon.
Hon har pratat svenska de senaste 40 åren.
– Jag har nu bara ofta sökt mig till svenskan fast min mammas familj var tvåspråkig och vi pratade finska hemma. Jag är ursprungligen från Helsingfors och jobbade också på svenska daghem efter studenten.
1984 flyttade hon till Österbotten och började på vuxeninstitutet Söff i Närpes.

I dag är Nylund alltså anställd av föreningen Valo-Valmennus som vann upphandlingen då Åbo stad sökte en aktör som kan driva svensk ungdomsverksamhet. Hon har arbetat vid föreningens ungdomsgård i Hansakvarteret de senaste månaderna.
Valo-Valmennus har även verksamhet inom det sociala området på Bangårdsgatan 53 i Åbo, på två ställen i Reso och på ett ställe i S:t Karins. Föreningen grundades 2018 och har nu nästan 40 anställda.
– Verksamheten utökas hela tiden, säger Kirsi Kojonkoski som ansvarar för utvecklingen av Valo-Valmennus i Egentliga Finland.
Ungdomsgården fanns tidigare i Vimma, som ligger några hundra meter närmare Åbos stadskärna.
Den här lokalen är ju väldigt nära centrum, men finns det något syfte med att inte vara riktigt centralt? Varför valde ni att öppna ungdomsgården just här?
– Tidtabellen blev ganska snabb för oss och i upphandlingen gällde det för aktörerna att ha en egen lokal. Utgångspunkten var att vi tog reda på vilka lokaler som var lediga. Det var också viktigt för oss att lokalen är synlig och lättillgänglig, vilket den här är då den ligger på gatunivå. Här finns också ramp upp från gatan och invatoalett, säger Kojonkoski.

Verksamheten finns till för de unga och planeras med de unga
Den nya ungdomsgården kommer att vara öppen tre dagar i veckan.
– Men en av de dagarna kan också ägnas åt en utflykt, till exempel till simhallen, eller vart som helst. Verksamheten planeras tillsammans med ungdomarna, säger Nylund.
Verksamheten riktar sig till svenska ungdomar i åldern 9–18 men alla välkomnas oavsett språk. Ytterligare en svenskspråkig ungdomsledare kommer att anställas.
Nylund tror att behovet av ungdomsverksamhet ökat ännu mera under coronapandemin.
– Unga behöver få vara i kontakt med vuxna och få olika former av hjälp. De behöver få vistas någonstans och träffa andra ungdomar. I Hansakvarteret har jag märkt att många unga vill berätta om sin vardag för en vuxen, de vill att någon lyssnar, säger hon.
– Sedan finns det de som också bara vill umgås med andra unga och till exempel spela spel tillsammans, inflikar Kojonkoski.
Valo-Valmennus har också tre anställda för uppsökande ungdomsverksamhet, dock inte på svenska, och gör också en del samarbete med Åbo stad samt arrangerar så kallad Nuotti-coaching. Nuotti-coaching går ut på att hjälpa unga som inte klarar av det själva att planera framtiden.
Föreningen stöder också unga digitalt och tanken är också att föreningen ska utvidga sin svenska ungdomsverksamhet framöver.
Verksamheten öppnas för ungdomar den 1 mars men redan nu ordnas en del program i lokalen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.