UPPDATERAD: Flytt från Kaskisbacken kan bli aktuell för Arbis om stadens sparförslag realiseras – skulle innebära slutet för dagsverksamheten

Staden ser över olika alternativ för att spara pengar.
I somras anlitades ett konsultbolag som i sin utredning av bildningssektorns verksamhet kom fram med förslaget om att arbetarinstitutens byggnad på Kaskisbacken i Åbo, där både finska och svenska Arbis håller sina kurser, kunde säljas.
Byggnaden har i dagsläget inga problem, men staden räknar med att den under åren 2025-2030 kommer att behöva renoveras. Man uppskattar att renoveringskostnaderna kan uppgå till kring 20 miljoner euro.
Dagsverksamheten hotad
Förslaget togs upp på ett informationsmöte för bildningssektorn i höst. Finska arbetarinstitutets rektor Sanna Orusmaa berättar att det kom som en total överraskning.
En flytt skulle innebära att arbetarinstitutens verksamhet skulle flytta till skolor runtom i stan. Men eftersom skolorna är upptagna dagstid skulle det betyda att dagsverksamheten skulle läggas ner.
— I nuläget är byggnaden full av verksamhet från klockan 9 till 22. Vi har bland annat kurser i keramik, språk, handarbete samt kurser för invandrare dagstid, säger Orusmaa.
Också Luostarivuoren lyseon lukio utnyttjar klassrummen på fjärde våningen i byggnaden, eftersom den egna skolbyggnaden är för liten.
Orusmaa konstaterar att arbetarinstitutens dagsverksamhet är speciellt viktig för seniorer som föredrar att röra sig då det är ljust ute. Många invandrare föredrar också att gå kurser dagstid då barnen är i skolan eller på daghem.
— Arbetarinstituten spelar en viktig roll i att förebygga social utslagning och ensamhet, och att erbjuda utbildning och livslångt lärande. Tanken att dagsverksamheten läggs ner är skrämmande.
Logistiskt utmanande att sprida ut kurser
Att kvällskurserna skulle spridas ut runtom stan kan också i praktiken bli utmanande och påverka stämningen.
— Vi har en vaktmästare som öppnar byggnaden och sköter tekniken i klassrummen. Ska lärarna nu bara få nycklar i handen och köra runt mellan olika skolbyggnader? Och visst splittrar det personalen. I vår egen byggnad har vi ett lärarrum där man kan samlas.
Hur man ska hitta lämpliga lokaler som har specialutrustningen som krävs för vissa kurser säger Orusmaa att också är en öppen fråga.
Renoveringsplanerna överraskar
Orusmaa är också överraskad av renoveringsplanerna. Hon konstaterar att byggnaden inte har mögelproblem, problem med inneluften eller annat som skulle störa verksamheten.
— Det känns lite konstgjort att man plötsligt vill renovera den här byggnaden trots att det finns andra med mer brådskande behov.
Orusmaa konstaterar ändå att inga konkreta planer har presenterats för dem och att hon inte vet hurdan tidtabell som diskuterats.
Flytt ok, men dagsverksamheten måste tryggas
Också svenska Arbis rektor Sixten Westerby berättar att han blev överraskad då sparförslaget presenterades.
— Den här diskussionen borde inte börja med att man serverar ett utformat förslag utan att först diskutera med dem som saken berör.
Att den gamla byggnaden inom de kommande åren måste grundrenoveras förstår Westerby. En eventuell flytt är inte heller ett problem, men läget i centrum och dagsverksamheten måste tryggas, säger han.
— Vi måste ha en lokal som är öppen och lättillgänglig dagstid. Vi har fullt hus på dagarna här samt ett café som är viktigt för social samvaro.

Nästan 20 000 deltagare årligen
Att flytta över verksamheten till skolor som inte är lediga dagtid är inte en flytt utan en nedskärning, konstaterar Westerby.
Enligt honom skapar diskussionen oro bland personalen och kursdeltagarna. Knappa 20 000 personer deltar i arbetarinstitutens kurser i Åbo årligen.
Verksamheten är redan nu på både svenska och finska sidan uppdelad på olika adresser, men de flesta kurserna hålls i den egna byggnaden.
— Vår verksamhet berör jättemånga i Åbo och en nedskärning skulle drabba dem som är mer sköra. Att inte ha en egen lokal skulle vara en katastrof.
Redan i nuläget säger Westerby att Åbo inte är någon storsatsare då det kommer till arbetarinstituten. I till exempel Tammerfors är verksamheten mycket större, också då man ser till invånarantalet.
— I slutändan är det politikerna som får fatta beslutet.
”Bra att vi får i gång diskussionen”
Timo Jalonen, direktör för fostran och undervisning vid Åbo stad, säger att det tills vidare handlar om ett förslag.
— Vi börjar nu fundera på om verksamheten kunde flyttas. Det är välkommet att ni ringer upp och att vi får i gång diskussionen.
För svenska Arbis del är tanken att verksamheten skulle flyttas till den nya S:t Olofsskolan. I projektplanen för nybygget har man beaktat hur skolan och Arbis kan samarbeta och samsas om specialutrymmen.
Faktum kvarstår ändå att utrymmena endast skulle vara tillgängliga för Arbis kvällstid.

Jalonen medger att arbetarinstitutets byggnad inte har problem eller kräver akut renovering, men att en uppdatering ändå behövs inom de kommande åren.
— Alla som besökt byggnaden kan se att den måste åtgärdas.
Eftersom idén är att spara pengar är det sannolikt att staden säljer tomten om arbetarinstitutens flytt blir aktuell.
Men enligt Jalonen är det nu dags för en grundlig diskussion innan ett beslut fattas.
— Om vi kommer fram till att skadan som orsakas av en flytt och nedläggning av dagsverksamheten är större än en kostnad på 20 miljoner kanske staden ändå väljer att renovera.
Artikeln är uppdaterad kl.16.14 med Sixten Westerbys kommentarer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.