Förflytta dig till innehållet

Flytande iglo på Aura å lockar till mys i dubbelsäng–hålls varm i 30 graders kyla

En flytande iglo i Aura å
Den flytande iglon ligger förtöjd vid gästhamnen i Åbo. Foto: Jouni Kuru/Brave Teddy

Det är nästan som att stiga in i ett litet hotellrum med ljust parkettgolv, en dubbelsäng, en liten toalett och utsikt över Aura å. Men det finns ändå en stor skillnad. Rummet gungar och från fönstret ser man inte endast åt ett håll. Man kan också ligga på sängen och titta på stjärnhimlen genom glastaket medan man sakta glider fram över vattnet.

Foto: Kim Lund
Foto: Jouni Kuru/Brave Teddy


Det är Archipelagolives flytande tolvkantiga iglo som har förtöjt vid bryggan bredvid gästhamnen och som företagarna Taneli Vallasto och Jussi Lumento hoppas ska bli en ny attraktion för dem som vill uppleva något nytt och extraordinärt.

två män på en flotte
Taneli Vallasto och Jussi Lumento hoppas hitta samarbetspartners i Nagu och Nådendals skärgårdar. Foto: Kim Lund


Till vardags är de företagare inom it-branschen, men i höstas då de besökte den flytande båtmässan i Helsingfors och såg en flytande iglo fick de en idé.

– Det är ganska exotiskt att ljudlöst åka i väg längs Aura å och se på stadens ljus i mörkret. Vi tror att det finns många som vill göra något annorlunda och få ett avbrott i vardagen. Sådana här finns också i Helsingfors och Kotka och det finns de som har hyrt den för några timmar för att distansarbeta i den.

Från dubbelsängen har man fin utsikt år alla håll. Foto: Jouni Kuru/Brave Teddy
Foto: Jouni Kuru/Brave Teddy

Iglon drivs av en elmotor och styrs med en fjärrkontroll. Strömmen kommer från solpaneler och en metanoldriven bränslecell. Dieselvärmaren ser till att man inte fryser.

– Iglorna har använts i Lappland i 30-graders kyla. Kölden är inget problem, säger Lumento.

Inne i iglon finns ett litet gaskök där man kan koka sitt morgonkaffe. Middagen kan beställas av ett cateringföretag.

Foto: Jouni Kuru/Brave Teddy

Vill man försöka få färsk fisk på matbordet finns ett pilkhål i golvet.

Foto: Kim Lund

Tillsvidare är det ett pilotprojekt för Vallasto och Lumento. Om det går bra har de planer på utvidga verksamheten och skaffa flera iglor.

– Vi kartlägger marknaden och söker platser där vi kan ha våra iglor. Vi försöker också hitta samarbetspartners i Nådendals och Nagu skärgårdar.

Men någon farkost för längre utfärder är iglon inte och man bör ha erfarenhet av att röra sig på sjön innan man kastar loss.

– Det är inte meningen att man ska åka ut och båta med den, men det är redan spännande att köra längs ån eller till Runsala eller Hirvensalo.

Jussi Lumento tror att den flytande iglon intresserar folk som vill uppleva något nytt och exotiskt. Foto: Kim Lund

Via en applikation kan Valasto och Lumento följa iglon och vid behov kontakta skepparen om batteriet håller på att ta slut eller om det skulle hända något annat som kräver att man får tag i dem som är ombord.

Något exakt pris för nöjet har man ännu inte slagit fast, men preliminärt tänker man sig ett par hundra euro för ett dygn under veckan och cirka 300 för ett veckoslut.

Foto: Kim Lund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter