Flytande hus kan bli jättebusiness för varven – ”Världens största byggnationer någonsin på vatten planeras just nu”

Kaj Casén är övertygad: snart kommer många nybyggen i världen att flyta på vatten.
– Många storstäder är fullbyggda. Världens största byggnationer någonsin på vatten planeras just nu, och vi kommer att få se hela stadsdelar och städer på vatten.
De här städerna vill Åboföretaget Meyer Floating Solutions, som Casén är vd för, vara med och bygga. Bolaget bildades nyligen av tyska varvsbolaget Meyer och lokala Admares Marine, kanske mest känt för att ha levererat en enorm flytande terrass till lyxhotellet Burj al Arab i Dubai.
Den terrassen, och mycket av Admares tidigare flytande byggen, har byggts vid Raumovarvet.
Produktion vid egna varv
Nu är tanken att det nya bolaget främst ska använda Meyers tre varv – Åbovarvet samt de två i Tyskland. Kaj Casén säger att Admares Marines planeringskompetens i kombination med Meyers varv ger bolaget enorma muskler och ett försprång på världsmarknaden.
– Jag känner inte till någon annan liknande fusion. Konkurrensen är förvånansvärt liten ännu. Men när omvärlden ser att den här verksamheten lönar sig så kommer det nog att dyka upp fler aktörer.
Vi har bollat med en flytande fotbollstadion.
Casén beklagar att han inte kan avslöja mer om projekten som bolaget är med och planerar, men säger att den stora marknaden fortfarande är Mellanöstern.
– Där vill man bygga störst och finast, och gärna lite utopistiskt. Det finns många länder som inte har så mycket byggkompetens, och det blir en win-win-situation om vi kan sköta byggandet här och sedan frakta dit byggnaderna.
– Men det finns även stort intresse för oss i Nordamerika. Meyer har byggt många kryssningsfartyg åt amerikanska beställare. Vi har nog en fördel av att vara ett känt namn där, säger Casén.
Det kan till exempel handla om flytande villor eller hotell, eller en ”ekoresort” vid en atoll i Maldiverna.
– Resorten har egen el- och vattenförsörjning och eget sophanteringssystem. Den fraktas till platsen, utan fasta konstruktioner i den känsliga miljön.
Men i princip kan vad som helst byggas på vatten.
– Vi har bollat med en flytande fotbollstadion. Tänk på evenemang som OS och fotbolls-VM, där det ofta är helt onödigt att bygga stora, fasta konstruktioner för ett kort mästerskap. Om byggnaderna flyter, och kan flyttas kostnadseffektivt, kan man istället frakta dem till en annan plats efteråt.
Coronan satte käppar i hjulen för många framtidsprojekt
Admares hade en så kallad avsiktsförklaring om att leverera 16 flytande hotell till fotbolls-VM i Qatar, men coronan satte stopp för det.
Inför fotbolls-VM har internationell kritik riktats mot arbetsförhållandena vid bland annat stadionbyggena, med rapporter om många döda gästarbetare.
Casén säger att man vid Meyer Floating Solutions är medvetna om det utmanande människorättsläget i en del länder till vilka man erbjuder sina produkter.
– Vi kontrollerar kundernas bakgrunder omsorgsfullt innan vi ingår bindande avtal. Eftersom våra produkter tillverkas och sätts i drift i Europa, i stället för att byggas lokalt, upplever jag också att vi kan bidra till att minska problemen, säger han.
Extrema väderfenomen är väl kanske det som kan begränsa marknaden för flytande lösningar.
Pandemin har överlag varit tuff för Admaresgruppen, som planerar byggen både på land och till havs. Som mest hade bolaget 50–60 anställda.
I maj 2020 separerades den marina sidan till bolaget Admares Marine, som nu uppgår i Meyer Floating Solutions. Både Admares Group, som alltså jobbar på land, och Meyer Floating Solutions finns på Slottsgatan 48. De har nu cirka 15 anställda var.
I samma lokaler finns även arkitektbyrån Sigge som man samarbetar med.

Rekryterar
Just nu har Meyer Floating Solutions inget byggprojekt på gång, men är alltså inblandade i planeringen av flera stora projekt.
Det räcker knappast med 15 anställda om ni ska vara med i sådana jätteprojekt?
– Nej, och vi rekryterar fler nu. Det är ett positivt problem. Men det är ju en speciell bransch, och det räcker med att visa lite bilder på projekt så blir folk intresserade.
Man letar bland annat efter folk med förmåga att leda och planera globala projekt. Bolaget satsar också hårt på produktutveckling. Man måste sitta i förarsätet, säger Casén.
Ni äger flera patent. Vad gäller de?
– De är väldigt tekniska, men handlar till exempel om hur man stabiliserar flytande bostäder så de blir mer trivsamma. Patenten är kanske inte så viktiga nu, men när marknaden växer kan de bli det.
På tal om stabilitet konstaterar Casén att vissa regioner, som Florida, Karibien och Bahamas, är knepiga områden för flytande byggnader med tanke på orkanrisken.
– Extrema väderfenomen är väl kanske det som kan begränsa marknaden för flytande lösningar. Vi måste vara noga med var våra produkter passar, eller fundera på nya produkter för sådana områden.
Samtidigt, säger Casén, kan flytande konstruktioner vara en lösning för områden där höjningen av havsnivån gör att byggmarken tryter.
Saknas internationellt regelverk
Kaj Casén säger att byggandet av flytande fastigheter inte är lika strikt reglerat som fartygsbyggande. I Åboregionen kan man därför, förutom det normala nätverket av underleverantörer till varvsindustrin, också anlita företag i den vanliga byggindustrin.
Men avsaknaden av internationellt regelverk gör också branschen knepig.
– Olika länder kräver olika lov. I exempelvis USA är reglerna strikta för flytande fastigheter. Lyckas vi få in foten där kan det bli stort.
Admares, och nu Meyer Floating Solutions, har jobbat för att utveckla standarder i samarbete med klassificeringsinstitut.
– Men det är lite dubbelt. Ska vi göra allt arbete, och sedan får våra konkurrenter en färdig handbok de kan använda?
Casén tror att vi kommer att se liknande fusioner i världen mellan planeringsbolag och stora varv. Det är helt enkelt det som kommer att krävas för att kunna tävla om stora, flytande byggprojekt.
Men än så länge är alltså Meyer Floating Solutions ganska ensamma, och har ett försprång, säger han.
Ser du en framtid där fartygsbyggen inte är den viktigaste businessen vid Meyers varv?
– Konjunkturerna för fartygsbyggande tenderar att gå lite i vågor. Vid nästa vågdal kan jag tänka mig att byggandet av flytande fastigheter tillfälligt går förbi fartygen. Om 10–15 år kan vi rentav se en konstant förändring. Det här kommer inte att ske på 1–2 år, men byggandet av flytande konstruktioner kommer att bli stort.
– Meyers orderböcker för fartyg är väl fyllda till 2026, men det goda med vår verksamhet är att vi inte behöver bygga allt i torrdocka. En hel del kan vi bygga i andra lokaler.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.