Förflytta dig till innehållet

Flygskatt är både en klimat- och en jämlikhetsfråga i ett läge där flygbränsle är skattefritt samtidigt som bränsleskatten för bilar höjs ytterligare

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


I dag är sista chansen att skriva under medborgarinitiativet om flygskatt. Genom en aktiv slutspurtskampanj fick klimatinitiativet de nödvändiga 50 000 underskrifterna för att initiativet skulle gå vidare till i riksdagen två dagar innan namninsamlingen stängdes.
I dagens läge är bränsle för luftfarten skattefritt för allt annat än privat nöjesflygning.
Flygtrafiken i Finland har ökat med cirka 10 procent per år under de senaste åren och Helsingfors -Vanda flygplats förbereder sig på en fortsatt kraftig ökning av antalet resenärer.
I regeringsprogrammet står det att Finland ska vara klimatneutralt år 2035. Regeringen planerar bland annat att höja beskattningen av bränsle. Det här har bland annat Sannfinländarna protesterat mot med hänvisning till att det ökar levnadskostnaderna för alla finländare som behöver bilen i vardagen, för att ta sig till jobbet, föra barnen till dagis, handla mat.
Skattefriheten inom flygtrafiken är både en klimat- och en jämlikhetsfråga. Höginkomsttagare flyger mest och drar alltså största nytta av skattelättnader. Om man bortser från att Sannfinländarna har som utgångspunkt att nedprioritera klimatåtgärder, skjuter de inte helt snett när det kommer till ett jämlikhetsperspektiv.
Ska man höja bränsleskatten på de fortskaffningsmedel som människor behöver för sitt dagliga liv medan man håller kvar total skattefrihet för en (tidigare sedd som) lyxtjänst där höginkomsttagare är en överrepresenterad grupp?
Hur klimatbeslut påverkar olika grupper i samhället är en central fråga i hela klimatpolitiken. Rinnes regering har också tagit upp denna aspekt och hänvisat till skattelättnader för låginkomsttagare som ett sätt kompensera för högre bensinutgifter.
Gula västarna i Frankrike, som inledde som en protest mot planerade höjda bensinskatter som drabbar ”vanligt folk”, visar också hur frågor om rättvisa kommer in i klimatpolitiken.
Men som med andra saker där internationell konkurrens blir en faktor, drar sig länder från att enskilt ta beslut som riskerar att sänka landets konkurrenskraft. Det är av denna orsak som inte heller den förra regeringen lyckades komma någon vart att få bort direkta och, genom skattelättnader, indirekta företagsstöd (som i många fall är miljöskadliga).
Man borde lagstifta om en flygskatt på EU-nivå. Men vi har inte heller råd att vänta på samstämmighet i ett allt mer splittat internationellt samfund.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Flygskatt är både en klimat- och en jämlikhetsfråga i ett läge där flygbränsle är skattefritt samtidigt som bränsleskatten för bilar höjs ytterligare

  1. Brita Löflund skrev

    Tyvärr tror jag inte att klimatet påverkas ett dyft av att vi i framtiden kanske betalar lite mer för våra flygresor.Staten får högst troligt använda pengarna till vad som helst. Läste nyligen, att Finland ska hjälpa till med att bygga upp flygtrafiken i ett afrikanskt land, minns inte vilket (Moçambique?). Kanske pengarna går dit, vem vet?
    Inte fick vi bättre tv-program heller, fast vi började betala skatt. Jo, jag medger att jämförelsen haltar.
    Tack Emma S., jag gillar det du skriver.

  2. Paul Lindberg skrev

    Då bränsleskatten för bilar höjs, rubbas jämnvikten mellan bil- och flygbränsle ytterligare och därmed också jämlikheten. Bilisterna bestraffas alltid med extra skatter, som ännu mera ökar både den regionala och sociala ojämlikheten, trots
    att vi har en rödgrönmylleregering. Ofattbart för den vanliga medborgaren….

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter