Förflytta dig till innehållet

Flygbranschen vill öppna upp gränserna i raskare takt – Finland hänger efter resten av Europa

Arkiv/Ari Sundberg
ett flygplan mot blå himmel
Kring hälften av Finnairs personal väntar på att få återvända till jobbet. Hela 70–80 procent av piloterna är permitterade.

Flygbolaget Finnair och pilotförbundet Suomen Lentäjäliitto önskar att regeringen skulle öppna upp flygtrafiken i raskare takt än hittills. Enligt pilotförbundets ordförande Akseli Meskanen har regeringens åtgärder hittills varit för långsamma.

– Man har inte gett tillräckligt med tyngd åt de ekonomiska aspekterna. Inom flygbranschen hade vi hoppats på en mera proaktiv exitstrategi. Hittills har vi haft några av de strängaste restriktionerna i Europa, säger Meskanen.

Den paneuropeiska flygorganisationen Eurocontrol förutspår att flygtrafiken tidigast 2025 återgår till de nivåer den befann sig på innan pandemin. I år väntas trafiken öka till runt 50 procent av det normala i Europa i genomsnitt, men Finland tros landa på lägre siffror.

– Jämfört med 2019 ligger flygtrafiken i Finland på 20–30 procent.

Pilotförbundet har varit i kontakt med regeringen, men reaktionerna har varit motstridiga. Arbets- och näringsministeriet ställer sig positivt till förbundets önskemål medan Social- och hälsovårdsministeriet är tveksamt.

Detta syns till exempel i den temporära ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar som reglerar på vilka grunder man får komma till Finland.

– Vi kommer att ha någon slags restriktioner åtminstone fram till årsskiftet. Det är väldigt svårt för närvarande att förutspå vad som ska hända och det inverkar på efterfrågan på flygresor.

Om den inhemska flygbranschen inte kommer i gång i takt med utländska konkurrenter finns det en risk för att man förlorar marknadsandelar, i värsta fall permanent.

Detta kommer att ha betydande ekonomiska följder för alla som jobbar inom branschen.

– Hela 70–80 procent av de finländska yrkespiloterna är för närvarande permitterade. Kring 150 piloter har förlorat jobbet helt och hållet till följd av konkurser.

De osäkra framtidsutsikterna syns även i pilotförbundets enkät. I maj uppgav hela 37 procent av de som deltog i enkäten att de övervägt karriärbyte.

Ett karriärbyte är ändå aldrig enkelt, speciellt inte om man är pilot. Utbildningen är inte gratis och många yngre piloter har betydande skulder när de kommer in i branschen, upp till 150 000 euro.

– Det handlar i högsta grad om ett ekonomiskt övervägande. Hur länge kan man vänta att branschen återhämtar sig?

Efterfrågan finns

På flygbolaget Finnair är man tacksam för att regeringen nu tagit små steg för att öppna upp gränstrafiken. Inrikesministeriet tillåter nu fullt vaccinerade personer eller personer som haft covid-19 att resa till Finland från EU- eller Schengenområdet.

Även Utrikesministeriet uppdaterade sin reserekommendation nyligen. Nu är rekommendationen att man iakttar särskild försiktighet när man reser i EU och Schengenområdet, och undviker resor till svårt coronadrabbade områden som Brasilien, Sydafrika och Indien.

Då det gäller utlandsresor är det ändå viktigt att veta vilka regler som gäller i destinationslandet.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist tror att det finns en stor efterfrågan på utlandsresor så fort folk återigen känner att det är tryggt att resa. Och det beror i hög grad på myndigheternas agerande.

– Vi tror att folk vill resa och att efterfrågan på resor kommer att öka, så fort folk får veta om de nya rekommendationerna, säger Tallqvist.

På tisdagen tog Finland också i bruk EU:s gemensamma coronaintyg, vilket torde underlätta resandet i Europa ytterligare. Ur intyget framkommer om man blivit vaccinerad, haft sjukdomen covid-19 eller testat negativt strax före resan. Detta ska minska på testningsbördan vid gränserna.

– Resten av Europa har uppdaterat sina rekommendationer lite snabbare, men vi är på väg åt rätt håll.

Anställda lider

För närvarande flyger Finnair med 15 procent av kapaciteten jämfört med nivån innan pandemin. Passagerarmängden ligger på 10 procent. Antalet destinationer är mindre än hälften och planen är i regel mindre.

– Vi har möjlighet att öka kapaciteten rätt fort om efterfrågan ökar. Vi följer med situationen fortlöpande, säger Tallqvist.

Finnairs kassa är för tillfället god. Bolaget har under pandemin säkrat ny finansiering på 2,2 miljarder euro. Värre är det för bolagets anställda.

– Hälften av vår personal, kring 3 000 personer, är permitterade. Det gäller främst piloter och kabinpersonal, men också annan personal. En del av dem har varit permitterade i över ett år. De förtjänar att få återvända till jobbet, säger Tallqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter