Fluoridhalt problem i Kimitovatten


Kårkulla vattentäkt i Kimito.
Kimitoöns Vatten tar nu vatten från Nordanå i Dragsfjärd och använder bara lite av vattnet från Kårkulla vattentäkt i Kimito, efter problem med för hög fluoridhalt där.
Överskridningen är dock liten och förekommer inte hela tiden.
– Ibland är värdet över det tillåtna 1,5 milligram per liter, ibland under. Men på senaste tiden har halten varit sakta stigande och därför vidtas nu åtgärder, säger miljöhälsoinspektör Tiina Torkkeli-Pitkäranta i Kimito.
Institutet för hälsa och välfärd THL anser att 0,7-1,2 milligram per liter är bra och dessutom ska tandkräm med fluorid användas. Gränsvärdet 1,5 milligram per liter är samma i hela EU.
– Ännu år 2009 var halten 1,4 milligram per liter, sedan har den mycket sakta ökat, säger Raimo Parikka, vd vid Kimitoöns Vatten.
Inom kort tas prov på det kommunala vattnet, nu efter att Nordanåvattnet pumpas in i nätet, och efter det ges nya rekommendationer.
Än så länge gäller rekommendationen att man begränsar användningen av det kommunala kranvattnet för gravida och spädbarn.
Parikka säger att man väntar på de nya testresultaten och sedan kan förmodligen rekommendationen upphävas.
Att värdet i Kårkullavattnet varierar beror på fluorider i marken. Vattnet från Nordanå vattentäkt har mycket lägre fluoridhalt.
Hela nätet torde vara fyllt med Nordanåvatten inom några dygn beroende på förbrukningen.
Inte så bra då fluor använder samma cellreceptorer som jod, så det sätter sig i vägen och blockerar jod från att tas upp ordentligt. Och jod är så himla viktigt för en massa funktioner i kroppen. T.ex sköldkörteln behöver jod för att bilda T4 och T3. Fluor är ett gift som användes mycket förr i tiden. Bra att man åtgärdar problemet.