Floydfallets eftersvall — solidaritet visas också i Åbo


Albina Hipp (i mitten) är nöjd över solidariteten som visats på sociala medier. Foto: Privat
Dådet mot den amerikanske George Floyd har världen över väckt uppmärksamhet och genom kampanjer har protesterna spridits som en löpeld, bland annat på sociala medier.
Floyd var en 46-årig svart man från Minneapolis i USA som trots att han var obeväpnad kvävdes till döds av en vit polisman som arresterat honom för att ha använt en förfalskad 20 dollarsedel. Tre andra poliser deltog även i arresteringen.
Åbobor visar sitt stöd för dem som protesterar mot polisvåldet
Händelsen fick också Åbobon Albina Hipp att dra i tyglarna och tillsammans med genusvetenskapliga ämnesföreningen Judith och organisationen Turku Ilman Natseja ordandes en manifestation utanför Arken på tisdagskvällen.
Genom manifestationen ville arrangörerna visa att de stöder mänskliga rättigheter och värnar om allas liv. Hipp menar att världen i en lång tid varit som en plastpåse med hål, vars problem först märks då vatten hälls i påsen.
— Medborgarrättsrörelser har funnits sedan 1950-talet och det är beklagligt att diskussioner som dessa förs ännu idag, konstaterar Hipp.
De massiva protesterna och att folk backat upp mänskliga rättigheter på sociala medier, också i Åbo och närregionen, gläder Hipp, som vill lyfta fram att alla liv är viktiga. Människan har enligt henne tagit stora kliv framåt på detta område, men hon menar att det fortsättningsvis finns möjlighet till förbättring.
— Om det sedan ens är en bild på sociala medier som understryker att vi världen över står i solidaritet emot sådana här incidenter, tyder det på hopp, menar hon.
Universella frågor väcker uppmärksamhet
Robin Lybeck, doktorand i sociologi vid Åbo Akademi, berättar att det finns en internationell social rörelse som kämpar för mänskliga rättigheter och att den amerikanska kulturen aktivt följs också i finska medier. Detta har gjort att händelsen väckt starka känslor också här.
— Jag ser detta som en global solidaritet som överträffar nationella gränser. I och med att de här frågorna är universella, väcker det känslor och uppmärksamhet också hos oss i Finland, säger Lybeck.
De sociala medierna har också dragit sitt strå till stacken och gjort att händelser känns som att de är nära oss, då det finns möjlighet att se videor, foton med mera från incidenter.
— Vi förstår orättvisan. Det finns förstås problem med rasism också i Finland, men polisvåld av denna kaliber kanske chockerar oss speciellt mycket eftersom vi inte har något motsvarande, avslutar Lybeck.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.