Flera kärl för plastinsamling önskas på Kimitoön – men alla orter får det sannolikt inte

Nästa år blir det aktuellt med fler insamlingskärl för plast i Finland.
Förpackningsproducenterna har hittills varit förpliktade att ha 500 insamlingspunkter för plastförpackningar i Finland, men genom en ny lag utökas denna mängd till 1 000 insamlingspunkter under 2023. Nuvarande antal är 700.
På Kimitoön är alla inte nöjda med antalet insamlingsställen för plast. SDP:s fullmäktigegrupp lämnade redan för ett drygt år sedan in en motion om fler insamlingskärl för plast i Dalsbruk, Västanfjärd och Kasnäs.
Just nu finns ett allmänt insamlingskärl bara i Kimito, men också vid sorteringsstationen i Genböle kan man lämna in plast.
Svaret på motionen har Kimitoöns kommun sänt till Finlands Förpackningsåtervinning Rinki, med en hälsning om att införa insamlingspunkter för plastförpackningsmaterial även i Dalsbruk, Lammala, Kasnäs och på Hitis-Rosala, eftersom dessa områden har ett stort befolkningsantal under sommarhalvåret.
I motionssvaret konstateras att producenterna har koncentrerat sina insamlingsställen, Rinki-ekopunkterna, till tätorter och till närheten av större butiker. Plastinsamlingsställenas antal är ännu mycket färre än de övriga förpackningsmaterialens insamlingspunkter.
Enligt nuvarande lag måste plastinsamling finnas på orter med mer 10 000 invånare, men Rinki samlar plast i alla kommuner med över 4 000 invånare.
Beslut i vår
Från Rinki säger kommunikationschef Heli Satuli att beslutet om hur de nya insamlingsställena fördelas klarnar i vår.
Sedan år 2016 har Rinki tagit emot nästan femtio önskemål om fler plastinsamlingar på Kimitoön, tio av dem i år. Främst är det i Dalsbruks centrum man önskar plastinsamling, men också i Lammala (Västanfjärd), Björkboda, Kärra, Kasnäs, Hitis och Rosala.
Enligt Satuli har det en betydelse att invånarna är aktiva. Om invånarna önskar mer insamlingskärl och man på orten är duktig på att sortera så tas det i beaktande då besluten fattas. Att Kimitoöns kommun framfört sin önskan har också betydelse.
Kimitoöborna är de facto duktiga på att samla in förpackningsmaterial. Enligt Rinkis statistik är man bland de tio bästa i landet på det här. På Kimitoön samlades 36,9 kilogram förpackningsmaterial per invånare in år 2021. Totalmängden plastförpackningar var 28,1 ton.
Bäst på att sortera förpackningsmaterial i Finland
Kolari & Pelkosenniemi 41,7 kg/invånare
Reso 41,2
Grankulla 39,9
Riihimäki 39,9
Nådendal 38,7
Järvenpää 38,3
Forssa 36,9
Kimitoön 36,9
S:t Karins 36,8
Många faktorer påverkar
Men Rinkis beslut hänger på många olika saker, därför vill Satuli inte ta ställning till hur sannolikt det är att Kimitoön får fler insamlingsställen. Hon håller dock med om antagandet att det inte är möjligt att få plastinsamlingskärl på alla de ställen där kommuninvånarna önskat.
Det man vidare beaktar är att nätet av insamlingspunkter måste vara riksomfattande, invånarna ska behandlas rättvist gällande placeringen och dessutom strävar man efter att placera insamlingspunkterna där folk rör sig – till exempel vid affärer eller nära annan frekvent använd service eller där folk naturligt rör sig mycket.
Målet är förstås att göra insamlandet så lätt som möjligt.
Satuli säger att placeringen av nya insamlingspunkter vidare påverkas av var man lyckas få lov för placeringen. Lov ansöker man om såväl hos markägaren som av affären och av kommunen.
Vidare måste man beakta till exempel att det finns tillräckligt med plats där man placerar ett insamlingskärl. Lastbilarna som tömmer kärlen måste komma åt att vända och så får inga ledningar vara placerade ovanför. Också förpackningsproducenterna, som betalar för insamlingen, har sina egna krav.
Den nya avfallslagen säger vidare att det vid alla husbolag som har minst fem hushåll ska finnas insamlingskärl för alla förpackningsmaterial (även plast). Kommunerna och kommunernas avfallsbolag har hand om insamlingen vid fastigheterna.
Även Sydvästra Finlands Avfallsservice utökar med plastinsamling under perioden 2023–2024.
Önskar att folk skulle läsa och förstå att den plast som ska sättas i dessa kärl är förpackningsplast och INTE plastfat, -ämbar, -leksaker, -dunkar och dylikt som lämnas utanför kontainarna t.ex. vid S-market i Kimito. Dylika stora plastsaker ska föras till Genböle omlastningsstation.
Dessutom ska man skölja av smutsiga förpackningar.
Nagu har också länge
bett att få plastinsamlingen tillbaka. Vi hade en dylik för några sommrar sen, men den togs sedan bort med motivering att användningen var för liten. De som vill vara ansvarsfulla medborgare bör alltså ta sig till Pargas centrum eller Korpo återvinnings central för att bli av med sin plast. I Esbo/Noux har jag sett gula insamlings kärl för plast vid egnahemshus. Tydligen går det att ta sig att plasten smidigare bara viljan finns! Hämta tillbaka vår plastinsamlare till Nagu! Tack på förhand.