Förflytta dig till innehållet

Flera äldre kan gå miste om trygghetslarmet då Varha sparar – 90-åriga Kerstin på Kimitoön är en av dem

Pixabay
Händer som håller om varandra. Två av de trä händerna tillhör en äldre person.
Om en äldre person är i så gott skick att hen inte behöver hemvård eller närståendevård kan trygghetslarmet i Varhas regi dras in.

En förändring hos välfärdsområdet Varha gällande äldres trygghetslarm till vården bekymrar just nu närstående. Kriterierna för vem som beviljas trygghetstjänster av Varha skärps från och med årsskiftet.

Ett trygghetslarm är en larmknapp, som man bär till exempel runt handleden, genom vilken man kan kalla på hjälp.

Förändringen gäller äldre som fortfarande bor hemma, men som inte regelbundet anlitar hemvården eller har en närståendevårdare. Det här framgår av ett brev välfärdsområdet Varha har skickat ut till de berörda i slutet av december och som ÅU fått ta del av.

Enligt brevet upphör trygghetstjänsten för nämnda kundgrupp under början av 2024, dock så att man får ett skriftligt beslut om avslutad tjänst. Övergångsperioden är ett drygt år.

Varha hänvisar i brevet till företaget Addsecure, som producerar tjänsten för välfärdsområdet. Enligt brevet är det möjligt att på egen bekostnad ingå avtal om trygghetstjänsten med Addsecure.

”Alarmet är mycket viktigt för mig både dag och natt. Jag känner mig tryggare”

En av de kunder som nu faller utanför Varhas organiserade trygghetstjänst är 90-åriga Kerstin, som bor i Pederså, Kimitoön.

– Min mamma fick trygghetslarmet från Kimitoöns kommun. Hon bor ännu hemma, men det känns tryggare med larmet, säger Yvonne Lönnström.

Händer det Kerstin något på natten är det personal från serviceboendet Pasendo i Kimito som kommer till undsättning, händer något på dagen är det personal från hemvården som kommer.

– Alarmet är mycket viktigt för mig både dag och natt. Jag känner mig tryggare. Jag bor ensam och ser mycket dåligt, så ifall jag till exempel faller har jag inte alltid telefonen i närheten och ifall den skulle vara i fickan kan jag inte utan hjälpmedel för att se ringa efter hjälp, kommenterar Kerstin.

äldre kvinna i en soffaPrivat
Yvonne Lönnströms mamma Kerstin bor hemma, men anlitar varken hemvård eller närståendevårdare. Det betyder att hon inte fyller Varhas kriterier för vem som kan beviljas trygghetslarm i Varhas regi.

Lönnström har kontaktat både Addsecure och Varha och fått veta att hennes mammas larm kommer att fungera tills vidare.

Tidigare har Kerstin betalat 20 euro i månaden för trygghetstjänsten, men fick nu veta att om man väljer att anlita företaget privat kostar det 57 euro per månad plus 99 euro för eventuellt besök av vårdpersonal.

Enligt Lönnströms information gäller dock för Kimitoöns område att larmet går till en närstående, alltså inte till vårdpersonal.

– Det här kan man inte kalla ett välfärdsområde längre, anser Lönnström.

Nu går familjen i väntan på mera information. Man har även funderat om mamman ska bli kund hos hemvården för att få behålla trygghetslarmet, även om hon klarar de flesta sysslor utan hjälp.

– Vi sparar ju en kostnad för Varha då vi inte anlitar hemvården, men så kastar man i stället ut henne så här. Jag tror att det här leder till flera olyckor och då blir det dyrare, säger Lönnström.

Pasendos tjänster kan bli aktuella på Kimitoön

På Kimitoön är det serviceboendet Pasendo som nattetid har hand om trygghetslarmet. Det här är en tjänst som Varha köper av företaget. Telefonlinjen hos Pasendos ansvariga sjukskötare Jonna Moberg har efter julen gått het just på grund av det här ärendet.

– Det här är hjärtskärande. Det är många anhöriga som ringer och är oroliga, säger Moberg.

Ett problem är att det just nu inte finns några alternativ utredda för Kimitoöns del. Pasendo har från Varha fått förfrågan om till vilket pris företaget kunde erbjuda den här tjänsten till privatpersoner.

Ett serviceboende i vinterskrud vid en asfalterad väg.Arkiv/Emilia Örnmark
På Kimitoön köper Varha trygghetstjänsten nattetid av serviceboendet Pasendo. Men för dem som inte beviljas tjänsten av Varha framöver råder oklarhet.

Moberg säger att företaget gärna vill kunna erbjuda tjänsten även till privatpersoner, men man behöver tid för att fundera hur det här skulle byggas upp.

– Vi måste omorganisera verksamheten, det här är också en personalfråga. Vårt mål är att det inte ska vara dyrt att köpa tjänsten – så jobbar inte vi.

Enligt Mobergs uppgifter från Varha finns det ytterligare en grupp hemmaboende äldre som inte längre kommer att få tjänsten i Varhas regi: de som har hemvård men vars inkomster går över en viss gräns (över 1300 euro i månaden brutto för en person).

Niklas Guseff ser saken från den positiva sidan

Varhapolitikern Niklas Guseff (SFP) kontrar kritiken med att visa på den förbättring det här kommer med för hela välfärdsområdet.

– Flera kommuner som inte alls haft trygghetslarm i användning tidigare kommer nu att få det.

Arkiv/Carina Holm
Varhapolitiker Niklas Guseff, SFP.

Han säger att det finns kommuner där alla som vill ha trygghetslarm har fått det, men liksom med annan service ska även den här vara jämlik för alla Varhas 27 kommuner.

– Förstås är orsaken den att Varha ska spara 270 miljoner euro på tre år och det här är inte en lagstadgad service, tillägger Guseff.

Enligt protokollet från Varhas styrelsemöte i december omfattades nästan 4 000 kunder av trygghetsservice i december 2023. En preliminär uppskattning är att cirka 3 000 kunder omfattas av hemvård eller får närståendevård.

Dela artikeln

En kommentar: “Flera äldre kan gå miste om trygghetslarmet då Varha sparar – 90-åriga Kerstin på Kimitoön är en av dem

  1. Ted Bergman skrev

    Nu är nog Guseff ordentligt ute och cyklar. Ett trygghetslarm bör ju leda till att det finns någon som kan komma och hjälpa. Det är ju det som nu monteras ner och det enda som blir kvar är en fakturering för en knapp som inte leder till nån verklig tjänst inom hemvården. Företaget har nog ingen som hellst hjälp att erbjuda.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter