Flera ålänningar inblandade i riksomfattande muthärva
En butiksanställd, som arbetat för ett företag på fasta Åland, ställdes inför rätta i tingsrätten i måndags för tagande av muta.
Enligt åtalet har den åtalade mannen beställt städprodukter för totalt drygt 10 000 euro i sin arbetsgivares namn och i gengäld personligen tagit emot gåvor i form av tv-apparater, surfplattor, en klocka, en grill och en mobiltelefon till ett totalt värde på 1 140 euro.
Brotten ska ha ägt rum mellan oktober 2016 och augusti 2018. Enligt åklagarens gärningsbeskrivning i stämningsansökan har inte inköpen varit affärsmässigt motiverade.
Landskapsåklagaren Roger Eriksson yrkade på dagsböter som straff, samt förverkande av gåvorna till staten, och dom faller nästa tisdag.
Den åtalade har medgivit att han tagit emot fem av de sju gåvor som åklagaren redovisade under rättegången.
Två av dem, en surfplatta och en grill, har han inte hämtat ut. Det backades upp av den skriftliga bevisningen som bekräftade att gåvorna returnerats till avsändaren. Åklagaren anser dock att brottet ändå är fullbordat, då beställningarna gjorts och gåvorna skickats iväg till svaranden.
Företaget som skickat gåvorna heter Global Group Finland och har enligt Svenska Yles granskning använt gåvorna, som bestått av framförallt teknikprylar och presentkort, som en affärsmodell under flera års tid – från 2011 till 2019.
Bara under 2020 inledde polisen över 250 utredningar av tagande av muta i hela landet. Åren innan varierade antalen mellan fyra och 14 fall per år, skriver Svenska Yle.
– Det här fallet är bara en promille av det som utreds totalt. Den delen som räknas som givande av muta är egentligen det mest intressanta, men det är ingenting som vi har något med att göra, säger Roger Eriksson till Nyan efter rättegången på måndagen.
Hur många av fallen är kopplade till Åland?
– Runt 15–16 personer på Åland har tagit emot gåvor från företaget i fråga, men långt ifrån alla fall har bedömts vara brottsliga. Runt sju till åtta – mellan tummen och pekfingret – kan vara brottsliga och har behandlats i rätten eller ligger och väntar på rättegång eller åtalsprövning, säger Roger Eriksson.
När blir det brottsligt att ta emot gåvor från ett företag?
– Det är inte brottsligt om ett företag, eller en enmansföretagare, tar emot gåvor från ett annat företag. I det här fallet har en anställd gjort en beställning i arbetsgivarens namn och sedan tagit emot gåvorna personligen. Då räknas det som muta i lagens mening.
Görs det någon skillnad på till exempel kommunanställda och privat anställda i lagen?
– Nej, men en kommunalt anställd kan utöver tagande av muta också dömas för tjänstebrott.
Gåvornas värde påverkar också om de ska räknas som mutor, enligt Eriksson.
– Om gåvans värde inte är rimligt i relation till beställningens värde har det betydelse.
I december i fjol dömdes även en tjänsteman i en mindre åländsk kommun till dagsböter för att olovligen ha tagit emot ett presentkort värt 200 euro efter att ha beställt varor till den kommunala verksamheten för 1 500 euro från Global Group Finland.
I förra veckan ställdes också en butikschef inför rätta för att ha tagit emot gåvor värda drygt 3 500 euro från företaget efter ha beställt städprodukter för över 15 000 euro. Totalt har ett 20-tal personer i Finland dömts för att ha tagit emot mutor från företaget, enligt Svenska Yles granskning.
Svenska Yle har pratat med några av dem som tagit emot gåvor av företaget och personerna beskriver att de blivit påprackade produkterna och att försäljarna varit mycket ihärdiga. De vittnar också om att försäljarna lagt fram det som att gåvan kommer ”på köpet”. Ingen från Global Group har dock ännu kunnat åtalas för givande av muta.
Härvan upptäcktes först när en slutlig bokföring av företagets konkursbo skulle genomföras då Global Group Finland gick i konkurs 2019 på grund av obetalda skatteskulder. Revisorn som utförde bokföringen upptäckte också att stora summor flyttats från företagets kassa till vd:ns privata konto i Thailand.
Carina Karlsson/Nya Åland
Bilden från tingsrätten utbytt 22.3 klockan 10.30
Den ena muthärvan avlöser den andra. Så går det i allmänhet
med myter som ”världens minst korrumperade land”. Varför
måste vi alltid vara världsbäst och sedan stå med skammen?