Fler motorcyklar förstagångsregistreras men olyckorna har minskat – varje år skadas ändå tiotals allvarligt

Enligt Traficoms statistik ökade antalet motorcyklar som för första gången registrerats åren 2017–2020.
I fjol var antalet registreringar som gjorts för första gången av motorcyklar 3 709, endast 12 färre än året innan. Precis som bilhandeln har motorcykelindustrin lidit av den globala chipbristen.
Däremot har motorcykelolyckorna minskat sedan 2018, skriver försäkringsbolaget Fennia i ett pressmeddelande.
Enligt Institutet för olycksinformation ökade motorcykelolyckorna fram till 2018, men började därefter minska.
År 2020 skadades totalt 1 980 personer i motorcykelolyckor, varav fler än 95 procent var motorcyklister.
Siffrorna omfattar både de olyckor där motorcykeln har varit motpart och de olyckor där motorcyklar orsakat olyckan.
Över 20 motorcyklister dör i genomsnitt i trafikolyckor varje år
Motorcyklister drabbas inte av olyckor oftare än andra trafikanter. Enligt försäkringsbolaget Fennias statistik är till exempel skadefrekvensen för motorcyklister betydligt lägre än för personbilar.
– Många motorcyklister är entusiaster som känner sitt fordon och njuter av att köra ansvarsfullt. Då är sannolikheten för att råka ut för en olycka på grund av eget fel naturligtvis mindre, säger Mikko Pöyhönen, som ansvarar för Fennias fordonsförsäkrings- och fordonsskadetjänster.
Varje år råkar dock motorcyklister även ut för allvarligare olyckor. I vägtrafiken avlider årligen i genomsnitt över 20 motorcyklister och över 60 skadas allvarligt.
Eftersom motorcyklarna färdas och accelererar snabbt och väger hundratals kilo kan oväntade situationer vara förödande.
Motorcykelolyckor leder ofta till någon slags skada hos motorcyklisten.
Till exempel 2020 inträffade över 1 600 personskador i olyckor orsakade av motorcyklister, medan egendomsskadorna var endast drygt 300. Hos bilförare är förhållandet det motsatta, det vill säga egendomsskadorna är betydligt större.
– Skadorna hos motorcyklisterna är dock inte alltid allvarliga, men en motorcykel som väger hundratals kilo kan lätt orsaka skador på passagerare. Enligt statistiken skadas motorcyklister ofta även i olyckor där någon annan än motorcyklisten orsakat olyckan, säger Pöyhönen.
Enligt statistik från Institutet för olycksinformation sker de flesta olyckorna vid vurpor på körbanan.
Då kan till exempel motorcykelns balans svika vid trafikljus eller när man kör mycket långsamt och motorcyklisten faller med motorcykeln. Skadorna brukar dock inte vara allvarliga.
Däremot är de näst vanligaste skadetyperna, avkörningar, betydligt farligare. När motorcykeln kör av vägen med hög fart utgör en kollision med till exempel en sten eller ett träd den största risken. Orsaken till avkörning kan vara för hög hastighet, en hal väg eller en plötslig rörelse till exempel på grund av ett djur som hamnat på vägen.
Enligt Institutet för olycksinformation agerade endast var fjärde motorcyklist korrekt eller så var olyckan inte motorcyklistens fel i dödsolyckor i slutet av 2010-talet.
I resterande 75 procent var berusningsmedel, avvikande beteende eller för hög hastighet orsaken till olyckan.
Siffrorna för personskador hos motorcyklister från Institutet för olycksinformation grundar sig på försäkringsbolagens anmälningar. I Statistikcentralens statistik syns i sin tur olyckor som anmälts till polisen. Dessa är ofta något allvarligare.
– Skador som registrerats av polisen har minskat betydligt under de senaste tio åren, medan siffrorna som anmälts till försäkringsbolagen började minska först 2018. Av detta kan vi dra en försiktig slutsats att skadorna har blivit lindrigare de senaste åren, säger Pöyhönen.
Antalet olyckor som registrerats av polisen fortsatte att minska 2021, men försäkringsbolagens siffror är ännu inte tillgängliga.
Njut av resan
För många är motorcykelkörning en livsstil. Pöyhönen uppmanar till att njuta av själva resan, inte bara av destinationen.
– Finland är fullt av häftiga platser värda ett besök, såsom vackra landskap och personliga orter. Torg, caféer, naturparker. Under resan träffar du säkert andra motorcyklister som kan ge bra tips, säger Pöyhönen.
– Jag tänker också resa och åka motorcykel under sommaren. Jag försöker alltid påminna mig själv om att först och främst njuta av själva resan.
Enligt Pöyhönen är det viktigt att kontrollera skicket på motorcykeln innan du ger dig av.
– Se till att motorcykeln har servats korrekt och kontrollera att service enligt serviceprogrammet inte ska ske precis under resan. Se också till att däcken är i gott skick och byt ut dem vid behov.
Flest motorcyklar i bland annat Egentliga Finland
Flest motorcyklar finns i Nyland, Birkaland, Egentliga Finland och Norra Österbotten.
Särskilt i Norra Savolax, Egentliga Finland och Södra Österbotten har antalet första registreringar av motorcyklar ökat något under de senaste åren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.