Fler Kimitoörestauranger prövar på take away – men marknaden är inte som i stan

Hur restauranger och caféer på Kimitoön agerar till följd av restriktionerna som trädde i kraft i tisdags varierar.
Enligt Kimitoöns turismchef Benjamin Donner är det många som meddelat att de satsar på att erbjuda hämtmat, även om förutsättningarna förstås är andra än till exempel i Åbo centrum.
– I skärgården verkar det finnas en klar vilja att köpa hämtmat för att stöda de lokala restaurangerna, säger han.
Café Adèle prövar sig fram med hamburgare
I Café Adèle i Sagalund var man i tisdags inne på sin andra dag av hämtmat då ÅU hälsade på. Här har man ordnat så att det finns en take away-lucka, för största möjliga säkerhet. Maten kan beställas per telefon eller direkt från luckan.

Förutom dagens lunchportion har caféet utökat sortimentet med egenhändigt gjorda hamburgare, som man väntar sig passar take away-konceptet.
– Ganska tyst var det igår, men några portioner har gått åt. Mer kunder har vi nog då vi har öppet som normalt, säger kocken Leo Selovuori, som förstås hoppas att fler ska hitta take away-möjligheten.
Företagarna som driver Café Adèle har ett motsvarande matställe på Kurala bybacke i Åbo och enligt Selovuori är take away-kommersen bättre där.
Personalen fördelas enligt behovet mellan Åbo och Kimito, just den här dagen är två anställda på plats i Kimito.
– Nu är vi lite färre än normalt på plats och så blir det också kortare dagar för oss, säger Selovuori.
Några kunder samlas på gården utanför caféet, en av dem är Dennis Lehtivaara, som jobbar vid Sibelco. Han kommer att fortsätta äta lunch från Café Adèle, även om man inte kan avnjuta den på plats. De nya hamburgarna ska han testa, men i dag valde han dagens lunchportion – köttbullar och mos.

Dalsbrukföretagare känner orättvisa
Att kunderna är lojala och stöttande håller Carina Holmberg vid Holmbergs Fisk & Café Four C i Dalsbruk med om. Det är därför caféet nu erbjuder take away från onsdag till lördag.
– Det är svårt att få lönsamhet i take away, men det här är ett sätt att ändå kunna stå till tjänst. Vi ser tiden an. Är folk inte alls i rörelse måste vi ju stänga, säger Holmberg.

Holmberg tycker att det är lite märkligt att samhället runt omkring i lilla Dalsbruk fungerar rätt så normalt, men samtidigt ska det vara förbjudet att slinka in på en kopp kaffe. Hon känner en viss orättvisa i att alla nu dras över samma kam, stad som landsbygd.
– Det här har varit ett kämpigt år för branschen, nu sparkar man på den som redan ligger. Men om det är restaurangerna som är boven, så gör vi förstås också vad vi kan. Vi ger inte upp, vi gör allt och lite till för att få det här att fungera.
Fiskaffären i caféet fungerar som normalt på onsdag och lördag.
Restaurangen i Kasnäs stänger
Några av företagen har ändå valt att sätta lapp på luckan under de här tre veckorna.

I Kasnäs har man valt att stänga restaurangen helt och hållet fram till den 28 mars, för att sedan igen utvärdera situationen inför påsk.
– Vi stänger badhuset i två veckor på grund av restriktionerna, vilket gör att vi har mycket färre gäster också på hotellet, säger restaurangchef Henrika Enestam.
Man bedömer att det inte lönar sig att erbjuda hämtmat, eftersom Kasnäs ligger så långt borta.
”Hälsa är viktigare än pengar”
Caféet Cake my way i Kimito stängde redan en vecka innan restriktionerna trädde i kraft.

– Hälsa är viktigare än pengar, säger Riitta Wuorio-Bäck, som har lättare att fatta sådana här kvicka beslut eftersom hon inte har några anställda.
Take away ses inte som ett alternativ här.
– För att stoppa smittspridningen tycker jag inte att vi ska ha något annat än matbutiker och apotek öppna nu. Själv går jag bara snabbt till butiken och raka vägen hem igen. Förhoppningsvis kan vi ta igen det här i sommar sen, resonerar Wuorio-Bäck.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.