Fler går gymnasiet på längre tid – rektor: ”Ett stigma har försvunnit”

Allt fler går gymnasiet på tre och ett halvt eller fyra år. Det skriver Utbildningsstyrelsen i en färsk rapport.
I fjol studerade 5 400 fler i gymnasier i Finland jämfört med för fem år sedan, trots att antalet som börjar studera vid gymnasium inte ökat under åren.
När ÅU ringer runt till nejdens gymnasierektorer ser de flesta alternativet som någonting positivt som kan hjälpa en del studerande.
– Det är något vi försöker uppmuntra studerande att överväga. Många upplever att skolgången är stressig, och då är det lättare att ta det lugnare, säger Bob Karlsson, rektor för Kimitoöns gymnasium

Samtidigt är det svårt att genomföra i ett litet gymnasium.
– Det kan bli knepigt att få schemat att gå ihop i ett litet gymnasium, som inte kan erbjuda kurser lika många gånger om året som en del större gymnasier kan.
Katedralskolans svar sticker ut
I Katedralskolan i Åbo ser man annorlunda på möjligheten till längre studietid. Rektor Marianne Päränen svarar på frågorna per e-post.

– Vi uppmuntrar inte till det, snarare lyfter vi fram att treårsstudier är det normala, säger hon.
I de gymnasier ÅU ringer till har man ändå inte märkt av någon tydligt ökning i antalet elever som väljer längre studietid.
Petra Blomqvist, rektor för Ekenäs gymnasium, är den enda av rektorerna som svarar att hon ser en liten ökning.

Enligt henne har de alltid studerande som tar examen på fyra år på grund av de håller på med någon idrott på hög nivå.
– Men antalet som väljer det för att få studera i lugnare takt skulle jag säga har ökat lite de senaste åren.
Hon framhåller att det är ett bra alternativ för dem som behöver extra tid, och skolan informerar alltid första årets studerande om att alternativet finns.
Stigma försvinner
Enligt Esbjörn Hägerstedt, rektor för Karis-Billnäs gymnasium, har ett visst stigma kring att ta studentexamen på tre och ett halvt eller fyra år minskat.

– Nu ser man det som en valmöjlighet. Medan tidigare ansågs det endast vara ett alternativ för dem som inte klarar av skolgången i normal takt.
Hägerstedt har märkt att många vet redan när de börjar att de vill ha extra tid.
– Det brukade vara så att tanken om längre skoltid växt fram hos studeranden under det första året. Nu är studerandena mera medvetna om alternativet redan när de kommer till oss.
Han påpekar att det är viktigt att inte ha för bråttom när man är ung.
– Jag välkomnar alternativet. Jag anser att man ska ta den tid man behöver för gymnasiet, säger han.
Orsakerna bakom valet varierar stort.
– Alla är individer och gör valet av olika orsaker. Ibland handlar det om idrott på hög nivå eller olika utmaningar i skolgången, och ibland ett utbytesår. De är alla goda orsaker att ta det lugnare.
Antalet studerande som väljer en längre studietid har inte heller ökat i Karis-Billnäs gymnasium.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.