Förflytta dig till innehållet

Fler bekräftade fall av fågelinfluensa – döda örnar hittades på Kökar

Arkiv/Jouko Högmander
Två fåglar mot blå himmel.
Nu har också havsörnar på Åland smittats av fågelinfluensaviruset.

Som Nyan rapporterat tidigare sprider sig nu fågelinfluensan snabbt i Europa. I fredags meddelade landskapsregeringen att både havsörnar på Kökar och pälsdjur i Österbotten smittats.

Det är Livsmedelsverkets undersökningar som bekräftar att de havsörnar som hittats döda på Kökar den 28 juni i år har dött av högpatogen fågelinfluensa av typ H5N1. Det är samma virus som påträffades hos döda ejdrar på Lågskär i juni.

Livsmedelsverket utreder även flera fall av massdöd bland måsar från olika håll i Finland. Allmänheten uppmanas nu att vara försiktig, och inte vidröra döda fåglar eller fåglars avföring utan skyddsutrustning.

– Vid kontakt med döda fåglar eller avföring bör händerna tvättas noga med tvål, skriver landskapsregeringen.

Anmäl inte andra djur

Trots att man nu bekräftat att sjukdomen även sprider sig till däggdjur finns i nuläget ingen uppmaning om att anmäla till myndigheterna när man hittar andra döda djur.

Nya Åland har kontaktats av läsare som undrar om man inte borde ta prover av till exempel en död rådjurskilling som hittats? Men landskapets veterinär Laura Ölander ger raka besked.

– Enskilda andra döda djur behöver inte anmälas till myndigheten, svarar hon via e-post.

Medier rapporterar mycket nu om att EU rekommenderar katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i de områden där infektion har upptäckts. Vad är din kommentar till det?

– Myndigheten har i nuläget inga rekommendationer om att hålla sällskapsdjur inne, men vi följer förstås med situationen och kommer med rekommendationer vid behov.

– Man bör inte låta sällskapsdjur äta kadaver de hittar ute i naturen och kött av sjuka djur ska inte användas som foder. Detta råder även i ”normalläge” eftersom döda djur kan innehålla även andra patogener än influensa a, till exempel salmonella. Fågelinfluensavirus inaktiveras lätt av värme så genomstekt fågelkött är inte en smittorisk då det gäller fågelinfluensa, svarar Ölander.

Men om man stöter på sjuka eller döda fåglar ska man ta kontakt med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, eller landskapsregeringen omedelbart.

– Minskad förbrukning av vatten och foder eller minskad äggproduktion kan vara tecken på fågelinfluensa. Även massdöd bland sjöfåglar och måsar eller enskilda döda rovfåglar ska anmälas till myndigheterna, så att nödvändiga prover kan skickas till Livsmedelsverket i Helsingfors, skriver landskapsregeringen.

Fågelinfluensa

  • Sprider sig lätt från vilda fåglar till fjäderfä och andra fåglar, i fall fåglarna kommer i kontakt med varandra direkt eller via foder som kontaminerats med avföring.
  • Kan sprida sig längre sträckor med till exempel människor eller redskap.
  • Stor smittspridning bland tamfåglar kan leda till stora ekonomiska förluster, både till följd av att sjuka fåglar avlivas och förstörs och gårdarna saneras.
  • Även fall som konstaterats hos hobbyfåglar kan medföra begränsningar för förflyttning av fjäderfä och produkter som fås från fjäderfä.
  • Misstankar om sjukdom ska anmälas till myndigheterna, som ser till att nödvändiga prover skickas till Livsmedelsverkets verksamhetsställe i Helsingfors.
  • Fågelinfluensavirus smittar inte lätt till människan då det i allmänhet krävs nära kontakt med en insjuknad vildfågel, fjäderfä eller deras sekret.
  • Viruset dör vid upphettning.

Källa: Livsmedelsverket

Anna Björkroos/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter