Förflytta dig till innehållet

Fler argument, tack

Flytta skolornas sommarlov ett par veckor framåt, så landar över 200 miljoner euro mer i turismföretagens kassaapparater. Det här är en av slutsatserna som dragits av den enkät som gjorts för Arbets- och näringsministeriet.
Det finns många företag inom turismbranschen som räknar med att ett senarelagt lov skulle ha en positiv effekt särskilt då det gäller den inhemska turismen. Och då mer exakt barnfamiljer.
Näringsminister Mika Lintilä (C), som mottog utredningen, uppgav att han ville se siffror, inte åsikter. Å andra sidan är väl en enkät inte annat än åsikter om siffror?
Det intressanta är att opinionerna verkar har svängt snabbt. Hela nio av tio av de företagare som svarade på enkäten räknar med att en skollovsflytt skulle gynna turismbranschen. Så sent som 2012, i en utredning som gjordes av Företagarna i Finland och handelskamrarna, var det bara hälften av de som svarade som tyckte att det här var en bra idé.
En orsak kan såklart vara hur frågorna ställdes. Det sätt som enkätmakare lägger upp sina frågor påverkar svaren.
I gallupar finns också en effekt där den som tillfrågas gärna formulerar sig på ett sätt som han eller hon tror går bäst hem hos den som ställer frågorna.
Här irrar sig tankarna lätt till teveserien ”Javisst, herr premiärminister” och scenen där statssekretaren Sir Humphrey Appleby ställer några ”gallupfrågor” till ministerns sekreterare Bernard Wooley. Appleby får två helt olika svar av Wooley – både ett bestämt ja och ett bestämt nej på samma fråga.
Idén om att ett flyttat sommarlov skulle generera mer pengar för också tankarna till Bemböleborna, de som konstaterar att täcket är för kort, det är kallt om tårna. Så skär de av en bit av täcket i ena ändan, för att sedan skarva i andra ändan.
Det skapas ju inte så mycket mervärde av en sådan operation.
Dessutom är väl inte den mest hektiska turismsäsongen så värst mycket längre än i många andra länder, med andra skollov? Är potentialen bekräftad?
Frågan kvarstår: Om det nu är så att finländska barnfamiljer gärna skulle spendera mer pengar på turism i hemlandet, så varifrån tas i så fall de pengarna? Någon står i slutändan med mindre klirr i kassan, om turismföretagen räknar med att få mer.
Kanske är det tänkt som så att de familjer som nu också sommartid flyr till södern – kanske för att det är billigare eller inte lika fullbokat som i Finland – ska hålla pengarna här hemma? I så fall finns här en viss potential, utan tvekan.
Turismföretagen räknar med att ett senare skollov också gynnar lägerskole-, kongress- och veckoslutsturism. Äldre som gillar att resa skulle också gilla om skolbarnen stannade kvar i skolan de två första veckorna i juni.
Enkäten är gjord bland turismföretagare, så svaren speglar en upplevd efterfrågan som nu uppenbarligen inte möts. Frågan är hur ett flytt av lovet skulle anpassas till arbetslivets behov och omvärldens semesterrytm. Och vad anser föräldrarna i dessa familjer som förväntas omplacera 200 miljoner euro?
Varma mörka augustikvällar är kanske något av det vackraste som finns, men är inte också de tidiga sommarnätternas ljus rimligtvis också det?
Några principiella hinder för att flytta skollovet finns inte. Det känns ändå lite som om vi inte heller denna gång riktigt kommer till skott. Maj och juni är något av en högsäsong för att snacka skollov, men det blir sällan mer än en enkät och några inlägg från politiker och tjänstemän.
”Den här undersökningen är ett exempel på något som kan göras”, säger förvisso näringsminister Mika Lintilä, så vi får se när han återkommer till den.
Några rappa beslut är inte att vänta, trots att Lintilä säger sig vara ”verkligt ivrig”. Han blickar mot höstens budgetförhandlingar och nästa regeringsförhandlingar. Vad är oddsen för att någon verkligen engageras i den här frågan?
Idéer om en flytt av skollovet har presenterats med jämna mellanrum sedan… ja, sedan alltid. Ifjol var det lärarfacket OAJ:s ordförande Olli Luukkainen som sade att saken kunde utredas nationellt, inte bara lokalt – men så att nya förslag utgår från det som är bäst för skoleleverna, deras behov och ork. Då handlade sammanhanget om att några kommuner i Birkaland ville testa ett helt nytt upplägg för skolans läsår.
Förslaget om ett senare skollov hittas också i Södra Finlands svenska rektorsförenings medborgarinitiativ. Initiativet från november har ändå inte väckt ett stort intresse, utan närmast glömts bort efter ett litet understödshopp i början av februari. Om folk inte återupptäcker initiativet, förfaller det. När ett medborgarinitiativ samlar bara 11 570 namn på fem månader är det utan tvekan också en indikator på hur svagt intresset är för hela frågan. Det behövs mycket mer än en enkät för att den här frågan ska flyttas upp till nästa klass.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter