Fler ansökningar om stöd för bybutiker än väntat
Arkiv/Annina Suominen


Nytt stöd ska underlätta livet för de som driver bybutiker, och trygga att invånarna får service i glesbygd och skärgård. Hitis lanthandel är ett exempel på bybutiker. Foto: Annina Suominen
När tiden för ansökan om stöd för bybutiker gick ut i slutet av oktober hade bybutikerna på landsbygden lämnat in fler stödansökningar än väntat.
Livsmedelsverket fick in över 200 ansökningar, fastän man hade räknat med cirka hundra. Stödet intresserade också några nya företagare som öppnat bybutik i år. Ungefär 40 procent av ansökningarna gjordes upp elektroniskt i e-tjänsten Hyrrä.
Livsmedelsverket har börjat behandla ansökningarna. Anslaget på en miljon euro som är reserverat för stödet för bybutiker, det vill säga understöd för dagligvarubutikstjänster, fördelas mellan de stödberättigade sökandena så att en bybutik kan få högst 22 500 euro i stöd.
En bybutik som erbjuder butiksbiltjänster kan emellertid få högst 30 000 euro i stöd. Stödbeloppet kan vara mindre än maximibeloppet om det finns många sökande som har rätt till stödet.
Stödet betalas till köpmannen i en rat efter det att butiken har fått ett jakande stödbeslut. Utbetalning av stödet behöver inte sökas separat.
Livsmedelsverket informerar om tidpunkten för utbetalningen i början av 2020. Bybutiken ska efteråt lämna in en utredning om användningen av stödet åren 2020 och 2021.
Stödet för bybutiker kunde nu sökas för första gången i Finland. I Sverige har motsvarande understöd varit i bruk sedan år 2016.
Stödets syfte är att främja tillgången till service på den glest bebyggda landsbygden. Enligt jord- och skogsbruksministeriet finns det i dagsläget cirka 200 bybutiker i Finland och antalet minskar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.