Förflytta dig till innehållet

Fleeceplagget är årets onödigaste pryl

Avsöndrar mikroplast. Varje gång ett fleeceplagg tvättas påverkas miljön. Foto: Tomi Setälä


Målarböcker för vuxna, dieselbilar, fidget spinners, klistermärken på frukter, t-skjortor för personer som deltar i motionslopp, könsneutrala trafikmärken, karameller med papper i godispåsar.
Listan på prylar som finländarna anser onödiga är lång.
Bland de 400 förslagen som tidsskriften Suomen Luonto tagit emot dominerar engångsförpackade varor som ostskivor, tuggummin och muffins och parfymerade ting som näsdukar, bindor, suddgummin, kattsand och tuscher.
Också färdigskalade och -skurna frukter och grönsaker, färdigskivad länkkorv eller färdigstekta ägg har finländarna svårt att acceptera.
Etta på listan är trots allt fleecetyget.
Konstfibertyget uppfanns i slutet av 1970-talet då man ville ersätta yllet. Fleece används huvudsakligen i fritidskläder då det håller värme och transporterar fukt.
Redaktionen för Suomen Luonto utsåg fleecetyget som onödigast eftersom det vid varje tvätt lossnar stora mängder mikroplast.
Enlig Finlands Miljöcentrals test lossar en fleecejacka upp till 200 000 under fem millimeter stora mikroplastbitar varje gång den tvättas.
I över 50 år har konstfibermaterial tillverkats, men det är under den senaste tiden man har börjat undersöka vilka konsekvenser de har för miljön.
Årligen frigörs 154 000 kilo mikroplast i samband med att polyesterkläder tvättas i Finland.
Och den allra största boven är inte fleecen.
– Ännu större mängder mikroplast lossnar från softshell-tyger och tekniska sportkläder, säger gruppchef Markus Sillanpää vid miljöcentralen.
Största delen av plastpartiklarna stannar i vattenreningsverken, men en procent hamnar i vattendragen, sjöar och hav.
Årets onödigaste pryl kan inte vara ett företag eller en person. Det ska vara något som är värdelöst, obegripligt eller störande och har skadliga miljöeffekter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter