Flammorna slog över knäna på Joel efter att blixten slagit ner – så här skyddar du dig då åskan mullrar

För två år sedan slog blixten ner i Joel Espositos hus i Nitlax, Bromarv. Blixten slog ner i en tall som var cirka tio meter från huset. Via tallens rötter, varav en rot låg på antennkabeln, hade blixten färdats vidare.
– Eftersom det åskade och blixtrade låg jag vaken och tittade ut genom fönstret. Jag såg en blixt och hann räkna till två innan det bullrade och då tänkte jag att nu är åskan riktigt nära. Sen lystes hela rummet upp, det var som att det blev dag i en sekund innan allt blev mörkt igen, säger Esposito.
Esposito tittade ut genom fönstret och såg att det slog gnistor vid en stor tall som stod utanför huset. När han gick till vardagsrummet var det som att någon hade slängt ut grus på golvet.
Det som såg ut som grus var egentligen betong som kastats upp från under trägolvet när blixten slagit ner.
Han berättar att det var dimma inne men han kan inte minnas någon lukt. I ett hörn i matsalen lyste det och när Esposito gick fram till hörnet upptäckte han ett cirka 30 gånger 30 centimeter stort hål i golvet och att det brann i hålet.
Esposito var mitt i en renovering av huset och hade ingen brandsläckare i huset, därför sprang han istället ut efter en vattenkanna.
– Först kollade jag hur säkringarna såg ut. När jag såg att kablarna hade lossat från väggen vågade jag slänga vatten på elden i matsalen. Flammorna sträckte sig då upp över knäna. Min telefon hade endast sex procent laddning eftersom jag inte laddat den under natten. Jag ringde min pappa som sedan ringde 112.

Medan han väntade på att brandkåren skulle komma började han riva ut saker från huset. Nödcentralen ringde Esposito för att höra vad som hänt. Esposito berättade att blixten slagit ner bredvid huset och upptäckte även att blixten slagit upp ett dike bredvid trädet.
– Det tog en halvtimme innan brandkåren kom. Det var nog den längsta tiden i mitt liv. När de bad mig flytta min bil som stod på gården upptäckte jag att också bilen hade blivit skadad av blixten.

En sten hade flugit genom bakrutan och alla varningslampor i bilen lyste då Esposito startade bilen. I och med att olyckan skedde i augusti och många från försäkringsbolaget var på semester tog det två månader innan det började hända något.
Försäkringsbestyren blev besvärliga eftersom det inte finns någon naturkatastrofsförsäkring utan det gick på krockförsäkringen, vilket gjorde att Esposito gick miste om sina bonusar.
Förutom skadorna på huset hade Espositos grannars uttag blivit svarta och börjat ryka vid samma tidpunkt som blixten slog ner i hans hus.
Esposito tycker att det blivit vanligare med åskoväder i området där han bor. Speciellt nu under sommaren säger han att det varit en del åskoväder.
Inte vanligt att åskan slår ner i egnahemshus.
Roger Roos, organisationschef för Finlands svenska brand- och räddningsförbund, säger att det inte är vanligt att blixtar slår ner i egnahemshus.
Blixtar slår ofta ner på höga platser och höga träd. Åskledare finns på höga fastigheter som till exempel kyrkor men är inte lika vanliga på egnahemshus.
– Viktigt att tänka på när det åskar är att man kopplar ur all känslig elektronik eftersom det blir en överspänning när blixtar slår ner. Vid åskoväder ska man inte befinna sig på platser högt upp, eller i närheten av höga träd. Öppna stora platser ska också undvikas när det åskar, därför avbryts idrottstävlingar vid åskoväder, säger Roos.
Clas Tallberg, brandchef på Västra Nylands räddningsverk, säger även han att det inte är vanligt att blixten slår ner i egnahemshus.
Han säger att det är två alternativ som kan orsaka brand i en byggnad då det åskar och blixtrar. Antingen slår blixten direkt ner i en byggnad eller tar sig in i fastigheten till exempel via en elkabel.
– Enligt nationell statistik rör det sig om cirka 200 byggnadsbränder per år som man med säkerhet kan säga eller misstänka att blixten slagit ner. Ofta är det ganska klart om blixten varit framme och då finns det ofta yttre tecken, säger Tallberg.
Han säger att statistik från år 2022 visar att Västra Nylands räddningsverk då hade åtta åskrelaterade tillbud, två i byggnader och sex i terrängen. År 2023 var det totalt 21 tillbud, fyra i byggnader och sjutton i terrängen, i år har det varit elva blixtnedslag, tre i byggnader och åtta i terrängen.
Säkerhet vid åskoväder
- Säkraste platsen är inomhus.
- Stå inte under höga träd där risken för blixtnedslag är störst.
- Undvik stora öppna och höga platser.
- Stäng fönstren.
- Stäng av huvudbrytaren i elcentralen.
- Bor man högt uppe, till exempel på en kulle, kan det vara bra med en åskledare också på ett egnahemshus.
Källa: Clas Tallberg
Åskoväder i Finland
Enligt väderjouren på Meteorologiska institutet har åskovädren inte ökat de senaste årtiondena.
Fast man kunde tänka att de varmare luftmassorna som rör sig över Finland skulle föra med sig åska, har det inte hänt. Det har varit stora variationer på hur mycket det har åskat de senaste åren i Finland.
Det varierar även från område till område.
I juli har åskovädren varit färre än vanligt. I maj åskade det mera än i medeltal och det gjorde det också i juni.
I samband med ostadigt väder och regnskurar ökar riskerna för åska. Noggranna prognoser är svåra att göra men det finns ändå stora möjligheter för åska i augusti säger man på väderjouren.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.