Förflytta dig till innehållet

Fjolårets midsommar historiskt hektisk för nödcentralerna – svarstiden har förkortats med en sekund

Arkiv/Nödcentralsverket
Man med lurar på öronen.
Nödcentralverket tog i fjol emot 7 600 samtal per dygn.

Nödcentralsverket tog i fjol emot 2 782 980 nödsamtal. Det är ungefär lika många som året innan. I genomsnitt besvarades ett samtal inom 4 sekunder (5 sekunder 2020). Det visar färsk statistik från Nödcentralverket.

Över en halv miljon av samtalen var sådana som inte hörde till nödcentralerna, säger Nödcentralsverkets kvalitetschef, Tommi Hopearuoho i ett pressmeddelande.

– Obehöriga meddelanden gäller i huvudsak situationer där brådskande myndighetshjälp inte krävs, men där medborgaren inte har känt till någon annan hjälpande instans. Av de obehöriga meddelandena var 41 000 okynnesmeddelanden, vilket var en minskning med 7 000 jämfört med året innan.
– Okynnesmeddelanden leder vid behov till en begäran om polisutredning, eftersom varje obehörig kontakt till nödcentralen kan försena en tjänst till någon som verkligen behöver hjälp.

Coronan påverkade nödcentralernas arbete


Antalet uppdrag som förmedlades till socialväsendet ökade för femte året i rad. Fyra procent av samtalen gällde ärenden som hade med socialt arbete att göra.

– Människor är mer medvetna om att brådskande socialtjänstuppdrag ska rapporteras till larmnumret. Å andra sidan har tröskeln för människor att ingripa i olika situationer också sänkts. Till exempel har antalet uppdrag för bedömning av det akuta behovet av vård och omsorg av minderåriga fördubblats jämfört med föregående år, säger Hopearuoho.

Fjolåret präglades av coronapandemin. Effekterna märktes främst under det första halvåret, när samhällets olika restriktionsåtgärder och rekommendationer i stor utsträckning var bruk.

– Då var antalet nödmeddelanden klart lägre än tidigare år. Å andra sidan var den mest jäktiga tiden under sommarmånaderna, och antalet nödmeddelanden ökade snabbt redan under maj-juni. Midsommaren var vid enskilda timmar till och med historiskt sett jäktig, eftersom människor tillbringade mer fritid och också vädret var gynnsamt. Antalet meddelanden under midsommarhelgen var till och med 18 % högre än under normalhelgerna, säger Hopearuoho.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter