Förflytta dig till innehållet

Fjärrvärmeaffären kan ge Pargas omkring 11 miljoner euro – men hur länge värmer de pengarna?

Mikael Heinrichs
en fjärrvärmeanläggning och ett utdrag ur en föredragningslista
Affären har förberetts i det dolda sedan försommaren.

Stadsstyrelsen har redan godkänt affären som innebär att 75 procent av stadens innehav i bolaget övergår till köparen. De anställda kommer att ha kvar sina jobb. Enligt förslaget till fullmäktige får Pargas 10,9 miljoner euro för andelen på 75 procent. Den exakta summan fastställs vid det datum då affären slutförs.

LÄS OCKSÅ

Staden skulle som minoritetsägare fortfarande ha vetorätt gällande beslut om bolagets tariffpolitik, ändringar i bolagets strategi och ändringar i bolagsordningen.

Omröstning om utredning i augusti

Ur den tidigare behandlingen av försäljningen i stadsstyrelsen den 21 augusti i år, i ett ärende som fram tills nu varit sekretessbelagt, framgår dessutom att köpebrevet innehåller en tilläggsköpeskilling på 1,01 miljoner euro ifall en planerad investering för spillvärme förverkligas under 2026.

Ur fjärrvärmebolagets bokslutsuppgifter framgår att bolaget de senaste tio åren i snitt gjort en vinst på 270 000 euro per år. Dividendutdelningen till staden har legat mellan 50 000 och 100 000 euro under samma period (i genomsnitt drygt 86 000 euro).

Under behandlingen i augusti föreslog Markku Orell (Saml.) att man skulle göra en jämförelse mellan alternativet att bolaget fortsätter i stadens ägo till 100 procent och att staden säljer 75 procent till Adven. Bland annat skulle en SWOT-analys för båda alternativen ha gjorts, med kalkyler om hur kundpriset förväntas utvecklas.

Det förslaget föll ändå i en omröstning, där styrelseordförande Gilla Granbergs (SFP) röst avgjorde vid 4–4.

Investeringsbehoven hemliga

De kommande investeringsbehoven för fjärrvärmebolaget är fortfarande sekretessbelagda, men underhållsreparationer av fjärrvärmenätet i storleksordningen 200 000 euro per år nämns i alla fall.

Dessutom konstateras att stadens årliga fjärrvärmekostnader för sina egna fastigheter är ungefär 640 000 euro. Med sitt 25-procentiga innehav skulle staden vara berättigad till 25 procent av en möjlig dividendutdelning.

Med en förenklad överslagskalkyl betyder det att försäljningsintäkterna ungefär motsvarar den summa som staden använder på fjärrvärme under ett tidsspann på 13-14 år.

Realisationsvinsten skulle enligt förslaget till fullmäktige ändå användas för att betala av stadens lån genom extra amorteringar.

Affär i Itis gav kommunen 6,5 miljoner

Adven erbjuder för närvarande fjärrvärmetjänster till andra än industrikunder också bland annat i Hangö, Ingå och Sjundeå.

En motsvarande affär, där Itis kommun sålde fjärrvärmebolaget Kausalan Kaukolämpö till Adven för 6,5 miljoner. I det fallet handlade det om 100 procent av aktiestocken.

Uppdaterad 16.12 klockan 10.58 med omskrivningen att "försäljningsintäkterna ungefär motsvarar den summa som staden använder på fjärrvärme under ett tidsspann på 13-14 år."

Dela artikeln

4 kommentarer: “Fjärrvärmeaffären kan ge Pargas omkring 11 miljoner euro – men hur länge värmer de pengarna?

  1. Mikael Heinrichs skrev

    Hej,

    Gratis är det ju inte nu heller, nej. Samtidigt är det en viss skillnad mellan att betala fjärrvärmekostnaden till ett bolag staden äger till 100 procent (självfallet med allt ansvar det för med sig). Då blir det i princip litet samma sak som en intern hyrespost om man drar det till sin spets.

  2. Kurt Lundqvist skrev

    Hej Mikael,
    Tack för förklaringen. Men staden får inte värmen gratis nu heller från fjärrvärmebolaget, utan betalar precis samma pris som övriga kunder. Så om aktierna inte säljs och man inga försäljningsintäkter får, så måste man ju ta pengarna någon annanstans.

    Det huvudsakliga bortfallet för staden är dividenden på ca 100000 euro, av vilken man teoretiskt mister 75%. Men det tar ca 145 år innan det bortfallet motsvarar försäljningsintäkten. Så där förenklat.

  3. Mikael Heinrichs skrev

    Hej,

    Jag kan mer än gärna öppna upp min (som sagt väldigt förenklade) kalkyl. I föredragningstexten konstateras att stadens fjärrvärmekostnader på årsbasis är cirka 640 000 euro. Med nuvarande fjärrvärmepris samt en grov uppskattning om PIUG 2:s årliga uppvärmningskostnad som tillkommer från och med 2023 (ca 50 000 euro med nuvarande MWh-pris på fjärrvärmen) ger det en ungefärlig kostnad om 690 000 euro/år. Då man ännu beaktar kostnaden på 140 000-180 000 för försäljningen i den nämnda summan 10,964 miljoner euro och tar i beaktande inflationen landar man ungefär i det tidsspannet.

  4. Kurt Lundqvist skrev

    Hur räknade man här då…?
    ”Med en förenklad överslagskalkyl betyder det att staden utan prisjusteringar skulle äta upp vinsten från försäljningen inom ett tidsspann på 13–14 år.”

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter