Förflytta dig till innehållet

Fjärrstyrda färjor får skjuts av Åboprojekt – Novia och Åbo yrkeshögskola satsar stort

Novia samarbetar med Åbo Yrkeshögskola för att erbjuda en testplattform för autonoma farkoster.

Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia bygger en virtuell testmiljö för autonoma färdmedel i Åbo, där samarbetsföretag kan testa sina innovationer.

Fjärrstyrda, automatiserade och autonoma färdmedel är en växande nisch på världsmarknaden och förväntningarna på säkerhet och produktivitet är höga. Just därför behövs mera forskning och testning för att företagen ska veta att de produkter som tas fram är tillförlitliga.

Rent konkret innebär en virtuell testmiljö något som kallas ARPA, eller Applied Research Platform for Autonomous Systems, något som saknas i Finland just nu – trots att landet är en föregångare inom forskning i automatiserade och autonoma färdmedel.

– Autonoma fartygens tillförlitlighet och säkerhet måste garanteras innan de tas i bruk. Därför behövs framförallt testmiljöer för systemkompatibilitet och verktyg för att validera säkerheten. Enskilda företag har sällan möjlighet till det och därför kommer testplattformarna och driftsmodellerna som skapas i ARPA-projektet på ett nytt sätt att stödja pionjärerna för finländska marinindustriföretag, säger forskningsledare Mirva Salokorpi vid Yrkeshögskolan Novia i ett pressmeddelande

Åbos läge perfekt för projektet

ARPA byggs upp under tre år och ger företag och forskare möjligheter att testa sina produkter både i en fysisk testmiljö och i en simulerad virtuell miljö.

Åbos läge samt det kunnande och de relationer till företag som finns vid högskolorna styr forskningsinsatserna till bekanta områden inom sjöfarten, såsom hamnen och Åbo skärgård, men även andra testmiljöer planeras.

– Åbo yrkeshögskola och Yrkeshögskolan Novia utför viktig tillämpad forskning inom datakommunikation och sjöfart. Forskningsmiljön som nu skapas förenar Finlands banbrytande insatser inom automation av trafik och datakommunikation, säger ledande sakkunnig Heidi Himmanen vid Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Projektet får stor finansiering

Utvecklingen och testningen försiggår i samma forskningsmiljö, vilket säkerställer resultatens jämförbarhet och ger information av jämn kvalitet för såväl utvecklare, forskare som myndigheter.

–Samarbetet som nu inleds väntas ge oss nya möjligheter att utveckla och testa teknik för autonoma fartyg tillsammans med andra. Med tanke på framtiden öppnar projektet utmärkta möjligheter för branschens industriella aktörer och läroinrättningar att samarbeta ännu tätare och utveckla större helheter tillsammans, säger Markku Sahlström, verkställande direktör vid Brighthouse Intelligence Oy.

I projektet för ARPA samarbetar Novias Aboa Mare-utbildningscentrum och Åbo yrkeshögskolans laboratorier för trådlös datakommunikation, cybersäkerhet och maskinteknik samt kompetenscentret för interaktiv teknik.

Projektet har en budget på två miljoner euro och får betydande finansiering av Undervisnings- och kulturministeriet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter