Förflytta dig till innehållet

Fjärde generationens träbåtsbyggare — Österberg renoverar och bygger nytt i hall på gården på Kimitoön

Far och son renoverar den gamla fiskaren tillsammans. Foto: Emma Strömberg


Redan Henrik Österbergs farfars far var skeppsbyggare. Hans farfar var skutskeppare och byggde träbåtar i sitt eget varv på vintern. Pappa Erik Österberg har också byggt båtar hela livet. Han har bland annat varit byggmästare på Eugenia när den byggdes i Västanfjärd.
Henrik Österberg flyttade för två och ett halvt år sedan verksamheten till en större hall. Han hade länge sökt ett småhus med hall på gården och hittade till slut ett lämpligt ställe i Påvalsby på Kimitoön.
Han både bygger och renoverar träbåtar. Men de flesta beställningar gäller renovering av gamla träbåtar. Men han bygger också nya båtar om han får en beställning.
– Det är roligast att bygga nytt, tycker både far och son.
Segelekan är Österbergs specialitet. Den går både att använda som segelbåt och som roddbåt och är 3,5 meter lång. Den modellen har de också byggt i flera generationer.
– Det är roligast att bygga nytt, tycker både far och son.
En färdig segeleka står i hallen och väntar på att den nya ägaren ska hämta den.
Ofta vinner glasfiberbåtar mot träbåtar när de inte kan konkurrera gällande pris och skötsel. Men Henrik Österberg kan ändå skönja ett ökat intresse för att bevara och restaurera gamla träbåtar.
– Jag hoppas att det är en stigande trend.

Renoverar fiskare

För tillfället restaurerar han en gammal fiskare.
– Många unga är intresserade av att restaurera dessa gamla fiskebåtar och använda dem som utflyktsbåtar.
Båtägaren har självt dragit glasfiber över skrovet. Han konstaterar att åsikterna går isär gällande detta förfarande. Vissa anser att man inte borde sätta glasfiber på gamla båtar.
– Men om det finns mycket sprickor kan det bli väldigt dyrt att byta ut alla dåliga plankor och ersätta dem med nya.
– Det är ganska vanligt att ta till denna lösning med glasfiber, konstaterar Österberg.
Han har förnyat och piffat upp träinredningen i båten.

Den gamla roddbåten har tätats. Foto: Emma Strömberg


Henrik Österberg håller också på att renovera en gammal roddbåt. Han har bytt ut några plankor och tätat båten genom att sätta kit i noterna (mellan plankorna).
Genom att täta båten kan man få den snabbare i användningsskick på våren. Det finns flera olika naturliga material man kan använda, som bivax och kära.
Annars måste man låta den ligga i vatten en tid och vänta tills träet har svällt upp och blivit tätt. Men det kan ta en till två veckor.
– Man kan också fukta båten medan den ännu står på land, tipsar Österberg.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter