Förflytta dig till innehållet

”Fiskis” läggs ner i Pargas

Arkiv/Mikael Heinrichs
en skylt framför en skolbyggnad
"Fiskis" läggs ner i Pargas.

”Fiskis” i Pargas läggs ner, enligt ett färskt fullmäktigebeslut.

Det var alltså samkommunen för utbildning Peimarin koulutuskuntayhtymä, yrkesinstitutet Livias utbildningsanordnare, som bänkade sig på torsdagseftermiddagen.

Det innebär att fiskeri- och miljöinstitutets grundutbildning flyttas från Pargas till Tuorla i Pikis medan hamnen med tillhörande rensningsutrymmen, båtarna, fiskeriområdena och fiskodlingsenheten blir kvar i Pargas som en fältstation.

Linjen för traditionell träbåtsbyggnad som Livia erbjuder i samarbete med Turun Ammattiopistosäätiö TAO läggs ner. All utbildning som sker i Livias egen regi blir kvar och flytten från Pargas till Tuorla sker från och med den 1 augusti 2024.

Beslutet var enhälligt enligt beredningen och styrelsens tidigare förslag och inga motförslag gjordes, enligt ordförande Anne Eriksson som är en av Pargas representanter.

Däremot fördes bland annat en diskussion om huruvida det var möjligt att ha is i magen och ”skynda långsamt”, och ta i beaktande att coronapandemin, Ukrainakriget och den försämrade ekonomin har påverkat också Livia.

Planerna på att lägga ner ”Fiskis” har kritiserats hårt tidigare, bland annat av fiskerinäringen och av samtliga fullmäktigegrupper i Pargas.

Det färska beslutet innebär också att 5–6 personer som går i pension inte ersätts med nyanställda.

— Det är många känslor inblandade och för Pargasborna har det varit fint att kunna erbjuda ungdomarna flera möjligheter att stanna på orten. Det finns för- och nackdelar med allt, Hessund är en fantastisk plats. Det är ledsamt för Pargas, säger Eriksson.

Samtidigt säger Eriksson att en flytt till Tuorla innebär synergieffekter och att kontakten till fältstationen kvarstår.

Till fiskeriutbildningen har endast sju sökt i år, enligt preliminära uppgifter.

Ett annat beslut som klubbades igenom var att Livia i Tuorla ska sluta med svinuppfödning i utbildningssyfte. Det har enligt Eriksson blivit svårare och dyrare att upprätthålla det och nu ska man istället börja med fåruppfödning, där kött och ull kan tas tillvara.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter