Förflytta dig till innehållet

Fiskenäten tog en femte saimenvikarkut

Foto: SLL/Juha Taskinen
Saimenvikarunge ligger på en sten.
Saimenvikarunge ligger på en sten. Foto: SLL/Juha Taskinen

Årligen dör mellan fyra och tio av saimenvikarens ungar efter att de fastnat i fiskenät. SLL/Juha Taskinen


Ytterligare en saimenvikarkut har hittats död. Enbart under julimånad har nu fem saimenvikarungar dött efter att de fastnat i fiskenät.

Kuten hittades död i ett fiskenät i Nyslott förra fredagen.
Årligen dör mellan fyra och tio kutar av den utrotningshotade arten efter att de fastnat i fiskenät.
— Det finns alltid en risk att sälkutarna fastnar i näten. Risken är ändå mycket mindre om fiskare ser till att ankra näten väl så att inga lösa påsar bildas som kutarna sedan kan fastna i, säger Forststyrelsens skyddsbiolog Jouni Koskela.

Skyddas på många samhällsplan

Saimenvikaren är en utrotningshotad art som endast lever i Finland. Om den försvinner från Saimen innebär det alltså att arten dör ut helt.
Både djurskyddsorganisationer och myndigheter har därför gått in för att specifikt skydda arten.
Ett medborgarinitiativ startades också i början av juli. Initiativet föreslår en lagändring gällande regler för nätfiske i saimenvikarens utbredningsområde.
Förslaget är att nätfiske skulle förbjudas året om i området, för att på så vis skydda saimenvikaren och sälkutarna.
Enligt nuvarande lag är nätfiske endast förbjudet mellan 15 april och 30 juni. På endast en dag undertecknade över 30 000 finländare initiativet och i nuläget är det uppe i närapå 76 000 namn.
Koskela konstaterar att alla dödsfall som sker på grund av fiskenäten är onödiga, men han ser också en ljusning när det gäller artens framtid.
— Skyddsåtgärderna har gett resultat. De senaste åren har stammen växt snabbare än den målsättning Miljöministeriet lagt, säger Koskela.
Årligen växer stammen med 3–4 procent, vilket innebär omkring 15 saimenvikare om året. Uppskattningsvis finns nu närmare 400 saimenvikare i Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter