Förflytta dig till innehållet

Fiskare i kris inleder Östersjösamarbete

Antalet fiskare har halverats under 2000-talet. ÅU-foto


Yrkesfiskandet är i kris. Antalet yrkesfiskare har halverats under 2000-talet. I Skärgårdshavet var antalet fiskare år 2000 197 stycken men nu finns här bara 85 kvar.
Under samma tid har antalet gråsälar femdubblats och antalet skarvar tiodubblats och de är en stor orsak till att fiskarnas fångst minskar. På grund av att situationen för yrkesfiskare i hela Östersjön börjar vara kritiskt har 14 fiskeaktionsgrupper i Finland, Sverige, Estland och Tyskland gått samman för att försöka rädda fisknäringen.
Maria Saarinen leder fiskeaktionsgruppen i Skärgårdshavet. Hon konstaterar att det inte längre är ekonomiskt lönsamt att vara fiskare.
Projektet samarbetar med forskningsinstitut för att få fram aktuell information om situationen och sammanföra forskning från de olika länderna.
Också erfarenheter från olika grupper inom fisknäringen ska höras och involveras i samarbetet. Förutom fiskare, gäller det också fiskförädlare och fiskodlare.
Målet är att med gemensamma krafter komma fram till metoder för att trygga fångsten och därmed rädda fiskarna som yrkesgrupp. Redan befintliga metoder är sälsäkra ryssjor, ljudskrämmare och skyddsjakt.
Gruppen kommer sedan att vända sig till EU för stöd för behövliga åtgärder.
– Förhoppningsvis har vi större möjlighet att påverka när vi är en stor grupp från flera länder, säger Saarinen.
Det har redan länge varit känt att det större antalet gråsälar har gjort livet surt för fiskare. Sälarna har börjat röra sig mer längs kusterna vilket har försvårat det traditionella kustfisket.
Saarinen lyfter fram att sälarna är ännu värre ur fiskarens synvinkel än skarven. Om det finns säl i vattnet kan fiskaren inte alls fiska där eftersom sälen äter upp all fisk i nätet eller skrämmer bort fisken. Också skarvarna påverkar fångsten, men inte i lika stor skala som sälen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter