Förflytta dig till innehållet

"Fisens liv" blev teater i Amosparkens skola

Teatergäng på scenen i vita och gröna kläder

Teatern avslutas med dans av så gott som alla medverkande. Foto: Emilia Örnmark


Denna vecka firas skol- och dagisjulfester på många håll i Åboland. Kring jul brukar man värna om traditioner, och så gör man också i Amosparkens skola i Kimito: sedan länge är det årskurs sex som har i uppgift att bjuda på teater under julfesten.
Pjäsen man i år visar är dock inte något traditionellt val, utan den baserar sig på en relativt nyskriven barnbok. Klass- och dramaläraren Anu Mäkinen har tillsammans med Hanna Mehtonen-Rinne gjort teater av Malin Klingenbergs ”Fisens liv”, som lämpligt nog recenserades i ÅU på tisdagen.
— Boken handlar om jämlikhet — vi är alla likadan på insidan. Genom det som vi skrattar åt förenas vi, säger Mehtonen-Rinne.

Änglakören avbryts av en prutt

Storyn är bearbetad, till exempel har man satt in en ängel i berättelsen, som får inleda föreställningen.
Mycket riktigt startar teatern med en ljuvt sjungande änglakör, då det ljuva plötsligt går i kras av att ängeln släpper en prutt.

Fyra flickor på en scen, klädda till änglar

Änglakör. Foto: Emilia Örnmark


ÅU träffade den pruttande ängeln och de 22 andra eleverna från årskurs sex då de övade inför onsdagens föreställning i Villa Lande.
Rasmus Heikkilä, Ellen Holmström, Emilia Rehn och Tindra Eggert var alla lite nervösa inför föreställningen.
— Då vi fick veta att det var en fispjäs vi skulle ha trodde vi först att det var ett skämt, säger de.
— Först var det pinsamt, men sen bara roligt, säger Emilia.
Förutom att lära sig storyn säger eleverna att det lärt sig en del om teater, till exempel hur viktigt det är att hänga med i vad som händer på scenen och att komma ihåg att vara tyst bakom scenen.
Fyra teatermedverkande. Porträttbild.

Rasmus Heikkilä, Ellen Holmström, Emilia Rehn och Tindra Eggert. Foto: Emilia Örnmark

Två veckor av övningar

Två veckor har teatergänget övat intensivt. Eleverna har också jobbat med scenkläderna och annan rekvisita.
— Rekvisitan är illustrerad så att den ska verka lik bilderna i en bok, förklarar Mäkinen.
Några repliker har man inte behövt öva in, eftersom en berättarröst, inläst av en elev, sköter den delen. Eleverna visar historien, och alla har ganska likvärdiga roller.
Det blir fisar av alla de slag: från kungligheter, från en kock, i rymden, i en dykardräkt och många fler varianter. De flesta fisar gestaltas av elever med gröna, fladdriga kläder.
Slutsatsen är enkel: Alla mår bra av att fjärta.
Föreställningen avslutas med att sexornas klasslärare Matias Nylund läser upp en hälsning från författaren till eleverna, där hon uppmanar alla att ha roligt på scen, ”därför att det är viktigare än att allt blir som planerat.”
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter