Finska företags föräldraledighetskultur ska utvecklas


Färre män tar ut föräldraledighet i Finland jämfört med många europeiska länder. Projekt ska nu utreda kulturen gällande föräldraledighet på arbetsplatser. Pixabay
Finland har inte profilerat sig särskilt bra i jämställdhetsfrågor som rör arbetande föräldrar.
Färre män tar ut föräldraledighet i Finland jämfört med många nordiska och andra europeiska länder.
Cirka en av fyra pappor tar inte ut föräldraledighet över huvud taget.
Och det råder ingen stark diskussionskultur där man lyfter upp de här frågorna på arbetsplatserna.
– Många konstaterar att det är mycket mera dramatiskt då en man tar ut föräldraledighet än då en kvinna gör det. Det kan också finnas en raljant ton då vissa talar om hemmapappor, säger Anna Kokko, ansvarig för Befolkningsförbundets projekt som berör ämnet.
Projektets syfte är att producera och nå ut med material som beskriver hur en arbetsplats borde fungera för att vara jämställd för alla föräldrar.
Flera olika former av företag utreds och fungerar som samarbetspartners. Deras startpunkt utreds liksom hur de utvecklas under projektets gång.
Är det tillåtet att tala om sin längtan efter att bilda familj på arbetsplatsen?
Det material som samlas in kan användas för att utveckla framtidens arbetsplatser.
– Det är intressant att få information om hurudan arbetskultur som råder på företagen, och huruvida ledningen engagerat sig i föräldraledighetsfrågan. Har de själva tagit ut föräldraledighet, eller uppmuntrat arbetstagarna att göra det? Pratar man om fritid och vardagsbestyr med sina kolleger?
– Är det tillåtet att tala om sin längtan efter att bilda familj på arbetsplatsen? Eller att tala om hur arbetsbelastningen ökar, eller inhopparna belastas, då en förälder måste stanna hemma med ett sjukt barn?
Det gäller att ha tydliga spelregler på en arbetsplats.
– Det är viktigt att ledningen har riktlinjer så att alla behandlas likadant, vid situationer som exempelvis då ett barn blir sjukt.
Möjligheten att arbeta hemifrån, vara flexibel med arbetstiden eller byta arbetspass är också viktigt för att trygga jämställdheten för alla föräldrar på en arbetsplats.
Workshoppar förverkligas under projektet och podcaster och videor med material om föräldrakulturer på arbetsplatsen spelas in.
I höst utvärderas arbetsplatserna som deltar i projektet.
– Då ser vi hur de har utvecklats under ett års tid, säger Kokko.
Intervjun gjordes innan coronakrisen.
Ny föräldraledighetsmodell på kommande
Regeringen har föreslagit att vardera föräldern i framtiden kan få en lika stor kvot på 164 lediga dagar som berättigar till dagpenning. Det är cirka 6,6 månader. Den ena föräldern kan ge den andra föräldern 69 dagar, lite mer än två månader, ur den egna kvoten.
Antalet dagpenningsdagar ökar då från 12,7 månader till 14 månader.
Den som föder barnet får en extra månad, 30 dagar. Det är fråga om den sista, tunga månaden innan barnets födsel.
I reformen slopas även dagpenning som är bundna till kön. Föräldrarna får en lika stor andel dagpenningsdagar.
Reformen tas i bruk tidigast 2021.
LÄS OCKSÅ: Åbopappor: Framtidens arbetsplatser måste vara mera familjecentrerade
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.