Förflytta dig till innehållet

Finsk vindkraftsjätte vill etablera sig på Åland – ska skapa hundratals nya jobb och göra det på åländskt vis

Arkiv/Sofie Fogde
en vindpark med tre vindkraftverk i skärgården
Arkivbild. Tre av sex vindkraftverk ute på Båtskär, Åland. Vindparken förverkligades 2006.

Det finska gröna energibolaget Ilmatar Energy har siktet inställt på Åland och landskapets storsatsning Sunnanvid.

De har etablerat ett Ålandskontor och tror på att skapa hundratals nya jobb.

Ilmatar Energi Oy har funnits på den finländska marknaden i cirka 10 år. De har hand om hela kedjan av vindkraftsenergi, från lokalisering av platser till byggande och drift. Det hoppas man nu även göra på Åland, i form av havsbaserad vindkraft.

— Vi är intresserade av Åland för att ni är tio år före fastlandet. Åland har sett möjligheterna som finns i att vara energimässigt självförsörjande. Och den geografiska positionen är perfekt. Skärgården, havsbotten, vattendjupet och logistiken, det funkar bra, säger företagets marina rådgivare Martti Leinonen.

De har varit på besök på Åland och Leinonen säger att han förvånats över hur mycket landbaserad vindkraft det redan finns.

— Om man tänker på hur litet Åland är. Det ger vibben av att Åland ser framtiden.

Det är i arbetet med projekt Sunnanvind, landskapets storskaliga vision om 500 vindkraftsturbiner i havsområdena runt Åland, som Ilmatar vill komma in som partner.

— Ilmatar tog beslutet för ett och ett halvt år sedan att vindkraftens framtid är till havs och vid det skedet började vi titta på var den kunde etableras. Då kom vi fram till att Åland ligger före många andra regioner och länder, där man Sunnanvind letade efter intresserade partners. Vi svarade på den förfrågan, säger Leinonen.

Intresserade av norra sidan

Ambitionsnivån för Sunnanvind ligger på motsvarande nästan hälften av Finlands totala elproduktion 2019.

I slutet av förra året presenterades en rapport om potentialen för åländsk havsbaserad vindkraft, där man öronmärkt sex områden i den åländska havsplanen som tänkbara för vindkraftsanläggningar.

Det finns liknande planer i samtliga länder kring Östersjön, så det finns konkurrens, men Åland har dock en rad trumfkort på hand: jämna vindförhållanden, geografisk närhet till både Finland och Sverige och korta beslutsvägar, bland annat.

Leinonen konstaterar att Ilmatar är främst intresserade av den norra sidan.

– Skärgårds Maja sidan.

Etablerar Ålandskontor

Det har förekommit en hel del intresse för Sunnanvind, men Ålands landskapsregering har tidigare sagt att man är noga med att det ska fortsätta vara en åländsk satsning.

— Det är Ålands naturresurser, vi håller i trådarna och släpper dem inte, sade Stefan Fransman, teknisk samhällsstrateg på landskapsregeringen vid en presskonferens förra året.

Här understryker Leinonen att Ilmatar gör satsningen på åländskt vis. Man håller bland annat på att etablera ett Ålandskontor och rekryterar nu ett åländskt team som ska driva det.

— Jag är sjökapten i grunden och hade min första kontakt med Åland 14,15 år sedan. Jag har jobbat med många ålänningar och lärt mig att respektera hur man tänker på Åland. Åland har människorna, företagsamheten och kunskapen för såna här modiga projekt. Ilmatar vill driva hela satsningen tillsammans med ålänningarna.

Han poängterar även att den storskaliga satsningen kommer innebära även jobbmöjligheter.

– Det behövs en enorm infrastruktur och logistik. Det kommer skapa jobb, hundratals.

”Jobba tillsammans, tävla senare”

Man hoppas att de första möllorna börjar byggas inom fem år och att parken är igång redan 2030. Men hur de kommer se ut är ännu oklart då tekniken avancerar med stormsteg just nu.

– Den här veckan fick vi en förfrågan från finska armén om vad vi tror är bästa uppskattningen av vindturbinernas höjd om 10 år. Vår bästa gissning är 400 meter. Man kan bara ha gissningar i det här skedet. Ingen vet exakt hur höga och stora de kommer bli, bara att de kommer bli större och bättre.

Hur ser ni på konkurrensen från exempelvis OX2, som nyligen etablerat sig på Åland?

— Vi ser det inte som konkurrens. Vi har liknande intressen. Behovet för vindkraft i framtiden är jättestort, så stort att det är bättre att jobba tillsammans och tävla senare. Vindkraft kommer att bli stort, inte bara för Åland. De senaste veckornas tragiska händelser har visat hur viktigt det är att vi bryter banden med Ryssland och med fossila bränslen.

Heidi Hendersson/Nya Åland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter