Förflytta dig till innehållet

Finsk tidning slår tillbaka: Vi citerade Vanhanen korrekt – truppbehov på Åland väckte uppståndelse

Ett uttalande om att det vore bra med stationära trupper på Åland av riksdagens talman Matti Vanhanen (C) orsakade uppståndelse i finländska medier på måndagen.

Till lantrådet har Matti Vanhanen sagt att han blivit fel- och övertolkad, men Etelä-Suomen Sanomat säger till Nyan att man citerat korrekt. Till Hufvudstadsbladet säger Vanhanen också att han feltolkats.

Etelä-Suomen Sanomat, ESS, publicerade på söndagskvällen artikeln om Centerns publikevenemang i Lahtis i söndags. På evenemanget svarade Matti Vanhanen på frågor från publiken, en fråga gällde Åland.

Enligt EES sade Matti Vanhanen att det för försvarets del skulle vara en fördel om det på Åland finns en stationerad trupp på Åland eftersom Finland är förpliktat att försvara Åland.

– Det här betyder inte att jag som talman skulle föreslå att Ålands särställning ska förändras. Initiativet bör komma från Åland, vars självstyrelse fyller hundra år. Jag är själv på väg dit i juni. Kanske lägger ålänningarna fram ett förslag då, sade Matti Vanhanen, i ESS:s artikel.

I artikeln säger han också att Ålands särställning inte är något hinder för ett finländskt Natomedlemskap.

en man med glasögonArkiv/Catariina Salo
Matti Vanhanen var namnet på allas läppar på måndagen.

”Ålänningarnas sak”

Vid 11.30-tiden på måndagen publicerade Finlands största dagstidning Helsingin Sanomat (HS) en artikel om uttalandet och lite senare på dagen skriver även Svenska Yle om saken. I både HS och till Svenska Yle säger Matti Vanhanen säger att det vore lättare, ur försvarssynvinkel, med en trupp stationerad på Åland, men att något sådant förslag inte är i antågande.

– Det är ålänningarnas egen sak att avgöra om de vill starta en process för att ändra landskapets status, säger Matti Vanhanen till Svenska Yle.

I HS: artikel dementerar Matti Vanhanen att han skulle ha syftat på att Åland kanske kan komma med något förslag om trupper när han besöker Åland i juni.

I stället menade han att han, på mötet i juni, säkert ska få höra något om saken, men att diskussionen om trupperna ännu inte nått hans öron.

Nya Åland har haft kontakt med nyhetschefen på Etelä-Suomen Sanomat som hävdar att Matti Vanhanen är korrekt citerad i ursprungsartikeln och att man inte avser korrigera den.

Lantrådet: Feltolkning

Veronica Thörnroos (C), Ålands lantråd, hade på måndagen kontakt med Matti Vanhanen om uttalandet.

– Han menar att det var en feltolkning och övertolkning av vad han sagt. Min reflektion är att det säkerhetspolitiska läget i Östersjöregionen just nu är försämrat och att på grund av Rysslands aggressiva invasion på Ukraina så är alla mer mottagiga just nu, stressnivån är lägre. Ett sådant här uttalande för ett år sedan hade inte nått över nyhetströskeln, men nu går allt som är kopplat till Ukraina, krig, Åland demilitariseringen … det går direkt över tröskeln direkt. Det visar hur spänt läget är i landet.

Vems ansvar är det att ta initiativ till en insats för att försvara Åland om läget blir sämre i vårt närområde. I en intervju till Svenska Yle om Vanhanens uttalande säger du att det är Finlands ansvar, medan Matti Vanhanen säger att det är Ålands sak. Vems är ansvaret?

– Det är på det viset att analysen av det säkerhetspolitiska läget och hotbilden mot landet och Åland sköts helt och hållet av Helsingfors. De gör analysen och fattar besluten och det har de möjlighet att göra, men jag är övertygad om att de kommer att föra en dialog med Åland. Om ålänningar känner oss hotade eller pressade har vi alla möjligheter att ta kontakt och säga att så här uppfattar vi situationen. Det är inte säkert att Helsingfors gör samma analys, men den möjligheten finns. Att landskapsregeringen – i fredstid, vilket det är nu, vi är inte under attack – skulle begära att finländsk militär kommer hit, det finner jag som högst osannolikt.

Om läget blir oroligt i vårt närområde, du nämnde till Svenska Yle om Baltikum som exempel. Hur oroligt läge krävs för att man ska känna sig otrygg?

– Jag tycker inte att det i dagsläget finns någon anledning att känna sig mer eller mindre otrygg på Åland än i övriga Finland. Säkerhetsläget övervakas från Helsingfors. Jag är helt trygg i att man i ett tidigt skede, om man har de minsta misstankar, kommer kontakta oss. Vi har täta och goda dialoger med Utrikesministeriet och Inrikesministeriet och jag är helt trygg med vår kommunikationsstrategi.

Vad tillåter konventionen, om det skulle finnas uppgifter om att det finns anledning till oro, vad krävs för att marinen ska komma in på åländskt territorium?

– Jag kan inte svara på detaljnivån på den frågan just nu, när jag sitter i en taxi. Jag vågar mig inte på den exakta formuleringen, säger Veronica Thörnroos och hänvisar till tjänstemän på landskapsregeringen.

Emma Harald

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter