Finsk patient första försökspersonen i globalt projekt om coronamedicinering

Sammanlagt 14 finländska sjukhus deltar i ett globalt forskningsprojekt om coronamedicinering.
Forskningsprojektet Solidarity koordineras av Världshälsoorganisationen WHO. I den första fasen av projektet deltog över 14 000 patienter på olika håll i världen. 208 av dem var från Finland.
Finland är det första land i världen, som nu har antagits till projektets andra fas, skriver Social- och hälsovårdsministeriet i ett pressmeddelande.
Den första försökspersonen i projektets andra fas är från Finland och hens vård började förra veckan, uppger Tammerfors universitetssjukhus.
I projektet testas de etablerade medicinerna imatinib, infliksimabi och artesunat, som används i vården av andra sjukdomar. Professor Kari Tikkinen från Helsingfors universitet leder det finska forskningsarbetet.
— Det bästa sättet att få snabb och tillförlitlig information i pandemier är via stora samarbetsprojekt som involverar hundratals forskningscentraler och tillräckligt med försökspersoner, säger Tikkinen.
Sammanlagt 6 000 sjukhus och 2 000 forskare från 52 länder deltar i WHO-projektets andra fas.
Forskningsprojektet undersöker bland annat hur coronamedicineringen reducerar patienternas dödlighet, behovet av intensivvård eller förekomsten av allvarliga och långvariga symtom.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.