Finnsementti utreder varifrån oljan kommer: ”Vi vill inte ta några extra risker”

Exakt vad NTM-centralens beslut om att tills vidare stoppa muddringsarbetet i anslutning till Cementhamnen i Pargas innebär för Finnsementti och deras planer på att förnya hamnen på längre sikt är oklart.
Men det som är klart är att man nu grundligt utreder varifrån oljan i vattnet närmast kajen härstammar och vilka de följande stegen blir.
Problemen finns med andra ord inte på deponeringsplatsen i farleden, utan på själva muddringsplatsen. Muddringen inleddes i början av september och nu har man kommit fram till området närmast kajen.
Prover tas hela tiden
Miljöchef Ulla Leveelahti på Finnsementti säger att man för en regelbunden dialog med NTM-centralen och följer upp situationen, helt i enlighet med muddringstillståndet.
– Det som fick oss att reagera var oljedroppar som synts på vattenytan och som har bildat en tunn oljehinna i området allra närmast kajkanten. Vi har tagit nya sedimentprov från ifrågavarande område för att försäkra oss om att muddringsmassorna lämpar sig för deponering i havet.
Alla prover utom ett som tagits på massorna har hållits inom gränsvärdena för klass 1A, vilket betyder att de kan deponeras på havsbottnen. Ett av proverna visade på högre oljehalter, men klassas ändå i kategorin 1B – och lämpar sig för deponering i havet och uppfyller kraven i muddringstillståndet.
NTM-centralen reagerade på oljan som synts på vattenytan i området allra närmast kajkanten. Av de vattenprover som tagits i samband med muddringen har ett visat på högre oljehalter, vilket ledde till att muddringen tills vidare stoppades, säger Leveelahti.
Handlingsplanen kan bli klar redan på onsdag
Fenomenet med oljedropparna och -hinnan har märkts av endast vid kajkanten och nu ska Finnsementti tillsammans med konsultföretaget Ramboll ta fram en plan för hur man går vidare med att kartlägga situationen.
– Om allt går väl kommer vi att ha planen klar redan på onsdag och gå igenom den med NTM-centralen för att försäkra oss om att den uppfyller myndigheternas önskemål. Om det skulle visa sig att massorna som lyfts från bottnen inte uppfyller kraven i det gällande muddringstillståndet får vi förstås lov att tänka om.
Finnsementti har hela tiden följt de krav som muddringstillståndet förutsätter, men Leveelahti är mån om att poängtera att man inte vill ta några extra risker.
Petrokoks eller stenkol borde inte lösa sig i vatten
En möjlig orsak till oljan närmast kajkanten är att stenkol och petrokoks, en svart och kolliknande produkt av petroleum som används som bränsle, i över 100 års tid hanterats i hamnen.
– I normala fall ska petrokoksen eller stenkolet egentligen inte lösa sig alls i vatten. Nu ska vi utreda vad som finns i bottensedimenten vid kajen och vad man kan göra med de massorna.
Om allt löper smort kan man ta prover redan under denna vecka och förhoppningsvis få dem analyserade i laboratoriet under nästa vecka.
– Oberoende borde vi rätt så fort ha en första uppfattning om riktlinjerna för fortsättningen.
Har Finnsementti kontaktats direkt av grannarna angående muddringen?
– Nej, vi har inte kontaktats direkt. All kontakt har gått via NTM-centralen i det här fallet.
Finns det för övrigt någon möjlighet att lukten som man känt av i Pargas de senaste veckorna har något att göra med muddringen?
– Det har jag väldigt svårt att tro, i sådana fall hade vi nog märkt av det här i hamnen också. Områdena där man känt av lukten ligger så långt borta att det inte är tänkbart.
Kanske från Fartyg som besöker Pargas ganska ofta även 1St Pråm