Finnsementti: Mångmiljonprojektet med ny cementhamn kan tidigast starta hösten 2020

Stefan Lindfors, teknisk direktör för Finnsementti, i cementhamnen. Foto: Anja Kuusisto
Cementhamnen är något av ett livsvillkor för Finnsementti i Pargas och en förnyad hamn skulle vara ett mångmiljonprojekt.
Därför var det ett glädjebesked för företaget som Vasa förvaltningsdomstol kom med kring jul.
Förvaltningsdomstolen avslog Egentliga Finlands NTM-centrals besvär som gällde Finnsementtis planerade muddring i hamnen och dumpning av muddermassorna i Kyrkfjärden. NTM-centralen hade ansett att Regionförvaltningsverkets beslut om att tillåta dumpningen borde hävas.
Nöjda, men jublet får vänta
– Vi är förstås nöjda, men vi jublar inte ännu, för vi vet ju inte om ärendet förs vidare till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Finnsementtis tekniska direktör Stefan Lindfors.
– Även om centralen inte skulle få besvärsrätt har vi hamnat tillbaka i ruta ett, vi får ta om hela proceduren med offertförfrågningar med mera. Från maj till augusti är muddring oberoende inte tillåtet så tidigast i september kan vi börja.
Vill NTM-centralen föra frågan vidare till HFD har centralen en månad på sig.
– De som har berett ärendet hos oss är lediga nu och de ser på domstolens avgörande efter nyår. Sedan hinner vi fatta vårt beslut före mitten av januari, säger Lassi Liippo på NTM-centralen.
Julhelg till trots, cementugnen är i gång
Finnsementtis ugn körs 24/7 alla dagar och i industrierna märks inte julhelgen av på samma sätt, även om cementhamnen för tillfället ligger tom och en julslinga i form av en gran vajar på ett fabrikstak.
Tekniska direktören Lindfors blickar ut över en stilla Kyrkfjärd, där det planerade deponeringsstället för muddermassorna endast ligger några hundra meter utanför hamnen.
– Det är här kajkanten har rämnat, visar Lindfors, och kolpiren, där kollast tas emot, är illa åtgången. Men tack vare pråmen har hamntrafiken löpt bra ändå.

Kolpiren kallas den här konstruktionen som också ska förnyas vid hamnbygget. Foto: Anja Kuusisto
Regelbunden fartygstrafik till Uleåborg och Jakobstad
Pråmen som fungerar som tillfällig hamn är borta denna måndag. De fartyg som vanligen lastas här har ofta destinationerna Jakobstad eller Uleåborg.
– I norra Finland har vi också andra större kunder än byggnadsindustrin, säger Lindfors.
Finnsementti kan blicka tillbaka mot ett gott 2019, ännu har inte byggnadssektorns något dalande kurvor börjat märkas.
– Men det är så gott som uteslutande i Helsingforsregionen och söder om Tammerfors det byggs i det här landet.
Bakgrund
I augusti 2016 rämnar en del av kajen i Finnsementtis cementhamn i Pargas.
Finnsementti använder en pråm som kaj och inleder planeringen av ett hamnbygge inklusive muddring.
Nordkalk som också delvis använt cementhamnen flyttar hösten 2016 all trafik till sin kalkhamn, närmare centrum.
Sommaren 2017 möts Finnsementti och NTM-centralen och Finnsementti låter utföra de undersökningar som NTM-centralen föreslår.
I november 2017 lämnar företaget in en ansökan till Regionförvaltningsverket.
I november 2018 ger Regionförvaltningsverket i Södra Finland tillstånd att muddra upp hamnen och deponera massorna i en viss svacka intill ön Högen i Kyrkfjärden.
I december 2018 besvärar sig NTM-centralen i Egentliga Finland över tillståndet till den del det gäller deponeringen av muddermassor.
I februari 2019 ber Vasa förvaltningsdomstol om utlåtanden. Bland annat bygg- och miljönämnden i Pargas anser att Regionförvaltningsverkets beslut är rätt, muddringen kan tillåtas.
19 december avgör Vasa förvaltningsdomstol ärendet och ger Regionförvaltningsverket rätt, domstolen beaktar inte NTM-centralens besvär.
27 december offentliggörs domstolens beslut på Pargas stads webbsajt och anslagstavla.
NTM-centralen kan innan 20 januari söka ändring, det vill säga anhålla om besvärsrätt hos Högsta Förvaltningsdomstolen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.