Finnlines vill slå två flugor i en smäll för att göra både passagerare och yrkesresenärer nöjda

Coronapandemin kommer att få bestående konsekvenser för passagerar- och kryssningstrafiken mellan Finland och Sverige.
Rederierna riktar inte längre in sig på de stora massorna utan börjar istället utveckla skräddarsytt innehåll för mindre grupper där själva resan är en upplevelse.
Det tror Finnlines operativa chef Thomas Doepel. Framgångsreceptet är kort och enkelt, säger han.
– Det vinnande konceptet är att resan ska vara en avkopplande, bekväm och okonstlad upplevelse.
Finnlines är en tung aktör inom utrikeshandeln och Finlands försörjningsberedskap. I fjol gick en tredjedel av all frakt på hjul mellan Finland och Estland, Sverige och Tyskland på något av rederiets fartyg.
I siffror betyder det över 720 000 långtradare och över en miljon ton industrilast som stål och papper.

Frakttrafiken ska också i framtiden vara det bärande benet, men nu vill man också locka flera passagerare till de två nya fartygen som just ny byggs i Kina, säger Doepel.
– Viking och Silja har kört mera på passagernas villkor, medan vi har anpassat oss efter fraktens behov. Vårt framtida koncept bygger på att kombinera frakttrafiken med passagerartrafiken och beakta båda gruppernas önskemål. Jag skulle kalla vår trafik för nyttotrafik för alla som åker mellan Finland och Sverige.
Att det inte finns några passagerarterminaler i destinationerna är inget problem, säger Doepel.
–Passagerarna utan egna fordon transporteras till och från fartygen i bussar som på flygplatserna. Det är också ett coronasäkert sätt att ta ombord passagerarna i mindre grupper.
Den nya trenden blir att man satsar mera på välmående, att äta gott och på att tillbringa kvalitetstid med familjen.
Kristiina Uppala, konceptutvecklare
Finnlines konceptutvecklare och chef för kundservicen Kristiina Uppala tror också på hybridmodellen där både passagerarna och yrkesresenärerna är nöjda. Men det gäller att följa med sin tid och anpassa sig efter de nya vindarna inom rederinäringen.
– Jag tror att tiden för massturism börjar vara förbi och att resandet blir mer jordnära. Den nya trenden blir att man satsar mera på välmående, att äta gott och tillbringa kvalitetstid med familjen.
– Det kan också bli vanligare att man distansarbetar på färjorna. Dataförbindelserna är goda och vid sidan av jobbet kan man njuta av livet ombord.

Också kundbeteendet ändras.
Passagerarna är mera miljömedvetna och har ett större intresse för vilka värderingar rederierna står. Man vill veta varifrån kaffet kommer, om det har odlats på ett hållbart sätt och om tvättmedlen som används ombord är ekologiska, säger Uppala.
Hon konstaterar också att barnfamiljerna är en viktig, men kritisk målgrupp som det gäller att hålla på gott humör. När barnen är nöjda, är hela familjen nöjd, säger Uppala.
– Bollhavet behövs fortfarande, men man måste lägga större vikt vid hygienen. Men det finns andra möjligheter att sysselsätta barnen ombord. Eftersom man är på sjön och barn tycker om att trycka på knappar kan man ha simulatorer som fungerar som pedagogiska hjälpmedel. Barnen kan då genom att leka samtidigt lära sig om sjöfart och vad som är styrbord och babord.
Finnlines bygger två nya fartyg som sätts i trafik på rutten Nådendal-Långnäs-Kapellskär i juni och oktober 2023.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.