Finnlines bojkottar inte Ryssland – säger sig vara beredda att agera ”om det blir värre”

Förra veckan meddelade många rederier som verkar i Östersjön att de bojkottar ryska transportföretag. Bilar eller företag registrerade i Ryssland eller Belarus får inte åka ombord på färjorna, meddelade bland annat Tallink, Viking Line och Eckerö Line.
Finnlines, som bland annat har en livlig transportlinje från Nådendal, har dock valt en annan väg. Hos dem kan ryska företag fortfarande frakta sina varor.
– Vi har ett datasystem som sållar i lasten och vi följer de senaste EU-sanktionerna, men i dagsläget går trafiken från Bronka utanför S:t Petersburg som normalt. Vi följer med situationen och är beredda att sluta om det blir värre, säger Staffan Herlin, kommersiell direktör och medlem i rederiets verkställande ledning.
Ryssland har begått flera dokumenterade krigsbrott i Ukraina, hur mycket värre måste det bli för att en bojkott ska komma på fråga?
– Det är en knepig fråga, som också är moralisk, men vi har inte något principbeslut kring det här. Vi följer EU:s sanktioner och sen är det vd:n som avgör om vi ska göra någonting mera, säger Herlin.
Finnlines vd är den italienaren Emanuele Grimaldi.
Finnlines situation jämfört med de övriga som bojkottat Ryssland är speciell på så sätt att de är det enda rederiet som har en linje till Ryssland, men enligt Herlin är linjen inte en av de mest viktiga rent ekonomiskt.

– För de aktörer som kör linjen är den förstås viktig, men för Finnlines som helhet utgör den en ganska liten del, säger han.
Rederiet har inte infört begränsningar för ryska transportföretag på någon linje, vilket innebär att ryska transporter också går från Nådendal.
– Det är förstås en betydligt mindre del än från Bronka, eftersom det inte är en direkt förbindelse, men det kommer en del där också, säger Herlin.
”Tusentals flyktingar har tagit sig över med våra färjor”
Övriga rederier var relativt snabba att ta sitt beslut, och både Viking Line, Tallink och Eckerö Line meddelade om beslutet samtidigt som överenskommelsen att hjälpa ukrainska flyktingar med gratis överfart offentliggjordes.
I den överenskommelsen är också Finnlines delaktig.
– Förra veckan tog vi ett beslut som omfattar företag registrerade i Ryssland och Belarus, och Viking Line kommer inte att tillåta långtradare som kör för dessa företag att åka med våra färjor, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Boijer-Svahnström är noga med att påpeka att beslutet inte gäller ryska chaufförer som kör för företag baserade i andra länder.
Det beslutet har varit lika självklart som att hjälpa de som är på flykt.
– Jag talade precis med en busschaufför på väg till Jakobstad med 50 ukrainska flyktingar som kommer att åka med oss i dag. Hittills har det varit några enstaka flyktingar, men det verkar börja öka nu. De flyktingar som kommer enskilt kan använda en bokningskod som våra anställda känner till, och i och med den får de åka gratis.
Hos Viking Line har det hittills varit relativt få som använt sig av möjligheten till överfart, eftersom de endast har en färja som kör rutten Helsingfors–Tallinn. På Tallink är det betydligt flera.
– I helgen var det över tusen flyktingar som hade tagit sig över med hjälp av våra färjor. Antalet kan vara högre, eftersom vi bara har koll på de som kommit med flyktingtransporterna. Om någon har betalat överfarten själva har vi ingen koll på det, säger Tallinks informationschef Marika Nöjd.
Kriget har inte påverkat resandet
Både Tallink och Viking Line har också tagit bort det fåtal ryska varor som såldes ombord på båtarna.
Boijer-Svahnström tror ändå inte att det största trycket kommer att ligga på Finland.
– De som redan har släktingar i Finland kommer säkert hit, men i övrigt kanske inte ett land med över 1 000 kilometer lång landsgräns mot Ryssland lockar så mycket i nuläget.
I nuläget har kriget i Ukraina ändå inte påverkat varken Tallink eller Viking Line märkbart.
– Kryssningsförsäljningen ligger på normal nivå. Jag märker på de kunder jag pratar med att folk mår ganska dåligt just nu. När ljuset i tunneln äntligen började synas efter två år av pandemi, så händer det här. Kryssningen är kanske ett sätt att glömma vardagen en kort stund, säger Boijer-Svahnström.
”Synen på kriget är tydligen lite annan i Italien…”. Just på det sättet, inget nytt. Vad menar ”gemensamma ” EU linje?
Hoppas finnlines icke ryska kunder bojkottar finnlines. Finska företag avvecklar med sannolikt kännbara förluster sin verksamhet i Ryssland, konkurrenterna stoppar ryska långtradare men italienarna upprätthåller en fraktkorridor till Putin. Synen på kriget är tydligen lite annan i Italien.
Om linjen mellan Nådendal och Bronka ekonomiskt endast utgör en liten del av helheten inom rederiet,så är det tydligen de moraliska värderingarna som är rätt så suddiga begrepp inom Finnlines.
Om Staffan Herlin i sin chefsposition vill ge Finnlines ett positivt anseende har han nog misslyckats totalt.Brist på all slags empati färgar hans obegripliga kommentar att om det blir värre agerar man.Föregår han med gott exempel inom koncernen? det kan man med fog fråga sig.
Undrar kring Staffan Herlins uttalande, – vad kan möjligen bli värre? Det är nu ”värre”! Närmast fegt och penninggirigt tänkande!
Undrar vad Staffan Herlin menar med ” om det blir värre”!!!
Att Finland invaderas???