Finferries-färjan Finnö fick ny miljömotor på Åland – trafikerar i Houtskär

En av Finlands minsta skärgårdsfärjor har uppgraderats för runt en kvarts miljon euro på Åland.
Finferries förbindelsebåt Finnö, som byggdes av åländska Lun-Mek 1989, har fått en miljövänlig Tier 3-motor i stället för V12-dieselmotorn som drivit henne framåt sen starten. Tier 3 betyder att det är den tredje generationen av dieselmotorer som uppfyller allt strängare krav på utsläpp.
Förbindelsebåten som har en sittsalong och plats för två personbilar på däck trafikerar i Houtskär på linjer där man inte har tillgång till el.
Uppdraget att ersätta Finnös huvudmotor med en modern och miljövänligare motor gick till åländska bolaget Ansgar, som är delägt av Finferries.
– Med den här motorn sänker man kväveutsläppen med runt åttio procent jämför med Tier 1. Så utvecklingen går absolut åt rätt håll, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.
Länderna runt Östersjön ingår i ett ECA-område. Förkortningen står för ”emission control area” och syftet är att minska utsläpp från fartyg. Från och med 2020 måste motorer som installeras i fartyg uppfylla Tier 3-kraven.

Ett pilotprojekt
Tomas Lindqvist tog kontakt med landskapets verkstad i Jomala, Möckelö och hörde sig för om motorbytet kunde göras där. Både verkstadschefen Peter Danielsson och infrastrukturministern Christian Wikström tyckte det var en god idé.
– Det här är något av ett pilotprojekt. Landskapets personal får vara med och ta lärdom och samarbetet har fungerat klockrent. De har haft montörer här, de har hjälp oss med verkstaden och tillverkat delar. Och sen har vi skruvat tillsammans.
Ett par månader har det tagit.
– Själva motorbytet tar inte länge men leveranstiderna kan vara långa fast delarna är beställda.
Finnö har inte bara fått en ny motor. På däck har flera ändringar gjorts för att färjan ska uppfylla krav som Finlands närings-, trafik- och miljöcentraler (NTM) ställer.
– Det är jättestora jobb fast man inte ser dem. Vi har breddat rampen, flyttat manluckorna och ankarspelet och dragit om allt för att få bredden som NTM-centralen kräver. Det handlar bara om tio centimeter på varje sida men det är ett jäkla arbete att kapa sönder och sätta tillbaks.
Nästa vecka återvänder Finnö till Houtskär.
Finferries i framkant
Finferries är måna om att ligga i framkant när det gäller övergången till eldrift och andra åtgärder som minskar belastningen på miljön, säger Finferries vd Mats Rosin.
Reningsgraden med en Tier 3-motor är högre men bränsleåtgången är ungefär densamma som med en äldre motor.
– Upphandlingar handlar inte bara om pengar. Man får också poäng för hur mycket man satsar på miljön. Och det betyder att vi kan komma in med ett litet högre pris jämfört med någon som har en vanlig maskin. Det blir en konkurrensfördel, säger Mats Rosin.
Patrik Dahlbom/Nya Åland
20.03 kl. 13.20: Stavningen av Finnferries korrigerad i rubriken. ”Färja” ersatt med ”förbindelsebåt” i texten.
Fint detFinnferier Ansgar skall sköta förbindelse trafiken och int en massa rostholkar