Förflytta dig till innehållet

Finnetbolagen för hård kamp mot de tre stora om 5G-nätet

Arkiv/Daniel Edberg

Fler mobilmaster behövs. 5G-frekvensens kortare räckvidd för signalerna gör att nätet med mobila stödstationer eller mobilmaster måste byggas ut och göras betydligt tätare än vad det är i dag.


– Vi lever i spännande tider. Ingen vet ännu hur det här slutar, säger Svante Olofsson, vd i Partel.
Kimito telefons vd Christian Lindroos instämmer.
– Det är stora frågor som ska avgöras och som får konsekvenser för hur marknaden för den trådlösa dataöverföringen utvecklas, säger Lindroos.
För tillfället pågår ett intensivt lobbande hos Kommunikationsministeriet som i år väntas fatta beslut om hur frekvenserna för 5G, femte generationens mobilnät, ska fördelas.
De tre stora operatörerna Telia, DNA och Elisa lobbar för att frekvenserna ska föredelas enligt samma villkor som gäller för det nuvarande 4G-nätet.
Det vill säga ett bolag måste kunna erbjuda sina datatjänster över hela landet för att ha rätt till en frekvens.
Det här ogillas av de lokala Finnetbolagen som nu vill ha ett finger med i spelet när marknaden för 5G-nätet delas upp.
Finnetgruppen, dit både Partel och Kimito telefon hör, lobbar hårt för att de lokala datakommunikationsbolagen ska tilldelas en liten del av frekvenserna för att kunna utveckla de mobila datatjänsterna inom sitt eget område.
Finnet startar samtidigt en kampanj där man lyfter fram fibern.
– 5G-nätet förutsätter fiber. Får vi tillgång till en egen 5G-frekvens kan vi förbättra mobiltjänsterna för våra kunder på landsbygden och i skärgården med hjälp av fiber. Ett heltäckande 5G-nät kan byggas endast med fiber, säger Olofsson.
Med kampanjen vill man se till att 5G också når ut till landsbygden och inte enbart gynnar dem som bor i tätorter och städer.
– Pargas kan aldrig få ett heltäckande 5G-nät utan fiber. Och de tre stora operatörerna är inte intresserade av att bygga ut fibernät på landsbygden.
De satsar främst på att bygga i städer och tätortsområden där det finns stora folkmängder och där det är lätt att tjäna pengar, säger Olofsson.

Vill lyfta fram fibern. Ett heltäckande 5G-nät kan byggas endast med fiber, säger Partels vd Svante Olofsson och Christian Lindroos, vd i Kimito telefon.


Finnetförbundet, som består av de lokala datakommunikationsbolagen, lyfter fram fibern som det enda alternativet om man vill ha ett 5G-nät som fungerar fullt ut.
– Det här är något som de stora mobiloperatörerna ogärna pratar om, säger Olofsson.
Han förklarar vad det i praktiken handlar om.
– 5G-frekvensen på 3 500 megahertz har kapacitet för snabbare och större mängder data än de nuvarande 4G-frekvenserna 1800 och 2100 megahertz. Men signalerna har en kortare räckvidd och har svårt att tränga igenom husväggar och -tak, speciellt energihus med kompakt isolering.
Det betyder att det behövs 5G-stationer i hushållen ifall man vill ha ett heltäckande 5G-nät, säger Olofsson.
Han påpekar att 5G-frekvensens kortare räckvidd för signalerna gör att nätet med mobila stödstationer eller mobilmaster måste byggas ut och göras betydligt tätare än vad det är i dag för att 5G-nätet ska fungera med full kapacitet.
Målet med den treåriga kampanjen som kallas ”Finland behöver fiber” är att öka medvetenheten om hur fibernätet påverkar landets framtid och den teknologiska utvecklingen.
– Hittills har utvecklingen gått snett. Man har satsat stora resurser på att bygga ut det mobila nätet där de tre stora operatörerna fått bygga sina nät hur de vill och var det vill, säger Olofsson.
– Vi skryter med att Finland är bäst i världen på mobila nät. Men det har lett till att vi ligger långt efter övriga länder i Europa när det gäller antalet hushåll med fasta dataförbindelser. Sverige har hunnit betydligt längre än Finland på det här området, säger Olofsson.
Enligt Finnetförbundets egna uppgifter har 106 000 av landets drygt 2,6 miljoner hushåll fast fiberförbindelse. Finnetgruppens andel av anslutningarna är 43 procent, resten fördelas på övriga bolag.
Finnet anser att Finlands framtid hänger på fibern.
– Endast fibern kan erbjuda ett tillräckligt snabbt och pålitligt stamnät som krävs för att 5G:n ska fungera och för att man ska kunna utnyttja en kontinuerligt ökande mängd apparater och appar, säger Christian Lindroos.
Hushållen blir beroende av allt snabbare dataförbindelser i fortsättningen.
– Att titta på tv via nätet och kunna se programmen när man vill blir allt vanligare samtidigt som olika typer av tjänster som Netflix ökar. Också den nya tv-tekniken ställer större krav på kapaciteten i dataförbindelserna. Utöver nöjesbruk krävs snabba dataförbindelser också för husteknik, distansarbete och hälsotjänster, säger Lindroos.

Finnetförbundet

  • Är de regionala ICT-bolagens intressebevakare och samarbetsorgan.
  • Har 23 medlemsbolag inklusive dotter- och intressebolag.
  • Finnetbolagen omsätter 373 miljoner euro (2017) och sysselsätter över 2000 personer.
  • Vd i förbundet är Jarmo Matilainen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter