Förflytta dig till innehållet

Finländskt företag utvecklar en nässpray mot coronaviruset – stort intresse för att delta i de kliniska testerna

Liten skylt på byggnad med texten Helsingfors universitet på 3 språk.
Såväl Helsingfors som Östra Finlands universitet går in som delägare i företaget Rokote Laboratories Finland.

Ett nytt företag har grundats i Finland med syftet att skapa ett finländskt coronavaccin.

Företaget Rokote Laboratories Finlands grundare och styrelsemedlemmar är forskare från såväl Helsingfors som Östra Finlands universitet.

Tanken är att forskarna gemensamt ska utveckla ett coronavaccin som injiceras i form av en nässpray.

Projektet fick sin start redan våren 2020 och i nuläget är Finlands akademi den enda finansiären. För tillfället pågår förhandlingar med flera olika aktörer om fortsatt finansiering för att forskarna ska kunna gå vidare med projektet och inleda de kliniska testerna.

Grundarna till företaget och forskarna som ansvarar för att utveckla vaccinet är akademiprofessor Seppo Ylä-Herttuala vid Östra Finlands universitet, professorerna Kalle Saksela och Kari Alitalo vid Helsingfors universitet och diplomingenjör Pasi Kemppainen. Som grundare och ägare i företaget står även båda universiteten.

Många intresserade av att testa vaccinet

Trots att flera olika coronavaccin redan utvecklats och fått försäljningstillstånd inom EU, anser forskarna att fler vaccin kommer att behövas i framtiden.

— Även om vi skulle hinna vaccinera hela befolkningen så kommer åtminstone riskgrupperna att behöva nya vaccin mot mutationer. De vaccin som nu används har ett märkbart lägre skydd vad gäller den sydafrikanska muterade varianten av coronaviruset, och den varianten kommer troligtvis att dominera i nästa coronavåg, säger Helsingfors universitets professor Kalle Saksela i ett pressmeddelande.

Företaget ska utföra de första kliniska testerna i Finland och intresset för att delta i dem har varit stort. Forskarna understryker ändå att rekryteringen kommer att ske digitalt så att man lyckas få ihop jämförbara testgrupper som kan representera befolkningen generellt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter