Förflytta dig till innehållet

Finlands vaccinationstakt får kritik – nu reserveras inte längre den andra dosen

En grupp experter har i ett öppet brev kritiserat Finlands vaccinationstakt och efterlyst kraftigare metoder för att hindra spridningen av de muterade varianterna av coronaviruset.

För att snabba på vaccinationerna har Institutet för hälsa och välfärd nyligen ändrat sina anvisningar till sjukvårdsdistrikten. I torsdags skickades en ny rekommendation ut, och från och med den här veckan gäller att det inte längre anses nödvändigt att genast reservera den andra vaccindosen då den första ges.

– Förra veckan hade 50 000 doser anlänt till Finland. Av dem hade hälften sparats som andra doser. Dessa kan nu i stället användas som första dos för någon annan, eftersom den första och andra dosen inte skiljer sig från varandra, säger ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd.

Kvinna med munskydd på presskonferensLauri Heikkinen/Statsrådets kansli
Institutet för hälsa och välfärds ledande expert Mia Kontio säger att inga tecken finns på att coronavaccinen inte skulle bita på muterade varianter av viruset. Foto: Lauri Heikkinen/Statsrådets kansli

Orsaken till att man tidigare alltid reserverat två doser per person är att man velat säkerställa att det finns vaccin tillgängligt då dos nummer två ska ges.

– Det är nu viktigt att få folk vaccinerade i snabb takt, och vi litar på att vi får veckovisa leveranser. Därför har rekommendationen ändrats, säger Kontio.

Astra Zenecas vaccin ger hopp

Utöver att den andra dosen inte längre sparas, tror såväl Kontio som representanter för expertgruppen att vaccinationstakten kommer att öka då nya vaccintillverkare kan börja leverera till Finland.

Pfizers och Biontechs vaccin som i nuläget är det enda tillgängliga i Finland kräver specialarrangemang vid såväl förvaring som leverans, vilket fördröjer vaccinationstakten. Modernas vaccin fick försäljningstillstånd på trettondagen och har ännu inte anlänt till Finland. Några större leveranser är heller inte att vänta av den tillverkaren.

Hopp ger däremot Astra Zenecas vaccin. Omkring 3,7 miljoner doser av det är beställt till Finland och det vaccinet är märkbart enklare att såväl förvara som distribuera.

– Jag tror att vaccinationstakten ökar så fort Astra Zenecas vaccin fått försäljningstillstånd inom EU och vi fått det hit till Finland, säger Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och en av experterna som undertecknat det öppna brevet till beslutsfattarna.

– Astra Zeneca har vaccin i lager, vilket betyder att de kan leverera större mängder vaccin till oss så fort de får försäljningstillstånd inom unionen, säger Kontio.

Hon understryker också att Astra Zenecas vaccin kommer att möjliggöra massvaccineringar på ett helt annat vis än Pfizers och Biontechs eftersom alla specialarrangemang kring förvaring och distribution kan slopas.

– Det är en märkbar skillnad om vaccinet måste förvaras i -70 grader eller om man kan förvara det i ett kylskåp, säger Kontio.

Muterade varianter väcker oro

Vaccinationstakten oroar inte experterna enbart för att ett heltäckande skydd av befolkningen är viktigt om epidemin ska övervinnas. En annan bit som orsakar stor oro är de muterade virusvarianterna som bekräftats även i Finland.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd är man i dag medveten om 49 fall av muterat coronavirus i Finland. Lehtonen uppskattar att den sanna siffran åtminstone är tresiffrig, rentav kan det i Finland röra sig om flera hundra fall.

– Ute i världen har man gjort uppskattningar om hur allmänt förekommande mutationerna i nuläget är. Sannolikt finns det i Finland några hundra fall eftersom så pass många resenärer ändå kommit hit, och de inte alla har låtit coronatesta sig.

Man vid ytterdörrSofie Fogde/SPT
Lasse Lehtonen, diagnostik vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, är en av de experter som undertecknat det öppna brevet. Foto: Sofie Fogde/SPT

Expertgruppen skriver i sitt öppna brev att alla resenärer vid alla gränsstationer borde testas, med andra ord att de frivilliga coronatesten vid gränserna inte längre skulle vara frivilliga.

– Eftersom vår lagstiftning i nuläget inte tillåter att tvångstesta alla resenärer så skulle det vara ytterst viktigt att arbetsgivare i stället ser till att kräva negativa coronatester av sina arbetare, säger Lehtonen.

– Det säger sig självt att en person som exempelvis kommer till Finland för att jobba inte är så ivrig på att frivilligt ta ett coronatest då ett positivt reslutat kan innebära förlorade inkomster.

”Vaccinen biter på muterade virus”

Den brittiska mutationen skrämmer experterna eftersom man sett hur snabbt den kan närapå fälla sjukvården. Den muterade varianten är i sig inte farligare, men den sprider sig märkbart snabbare.

– Storbritanniens sjukvård är nära bristningsgränsen på grund av att så många smittats då mutationen fått spridning där. I Danmark räknar man med att mutationen kommer dominera i slutet av februari och då blir belastningen på sjukvården mycket hög, säger Lehtonen.

Kontio förstår oron och säger att man såväl i Finland som globalt gör allt man kan för att vaccinera så snabbt som möjligt.

– Lyckligtvis finns ändå inga tecken på att de olika vaccinen inte skulle bita på den muterade varianten.

Sofia Westerholm

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter