Finlands största näthandel för militärkläder kom till Åbo — "I första hand är det en marknadsföringsgrej"


Ville Laasonen är en av de kunder som var på plats under lördagen. Foto: Fredrik Häggman
Den som har haft vägarna förbi Trätorget de senaste dagarna kan ha reagerat på lådorna med militärkamouflerade prylar som radats upp framför en container bredvid den allmänna toaletten.
Containern tillhör företaget Varusteleka, som på 10-15 år har profilerat sig som en av de största återförsäljarna av militära överskottsprodukter i Finland och Europa.
Vid containern finns allt från militärryggsäckar och stövlar till halsskydd och kepsar med samma mönster som den finska armén använder. Försäljaren Aleksi Lounala förklarar att företaget är på turné genom Finland. Åbo är en av sammanlagt 26 orter som får besök.
— Bland de mest populära produkterna finns en viss sorts koffeinchoklad som de tyska stridspiloterna använde under andra världskriget. Men i allmänhet är folk intresserade av basgrejer såsom underkläder, byxor, strumpor och vandringsutrustning. Containersortimentet ger ett bra tvärsnitt av vårt produktutbud, även om vi har lämnat de polska stridshjälmarna och andra mer ovanliga produkter i centrallagret, berättar Lounala.

Aleksi Lounala. Foto: Fredrik Häggman
Varusteleka har i dagsläget en fysisk butik, i Helsingfors, men marknaden finns i huvudsak på webben.
– Visst är containerturnén i huvudsak en marknadsföringsgrej, men nog ger det ju en slant i kassan trots det. Det finns inga planer just nu på att öppna fler fysiska butiker i Finland, men vi har diskuterat att någon gång i framtiden öppna en butik i USA, säger Lounala.
Varustelekas omsättning låg 2018 på cirka 13 miljoner. Det är en ökning med sex miljoner på fem år. På grund av den snabba tillväxten på nätet valdes grundaren Valtteri Lindholm till årets unga företagare år 2015.
Även om den ekonomiska tillväxten har varit snabb har Varusteleka upprepade gånger hamnat i blåsväder för sin råa, aggressiva marknadsföring.
Reklametiska rådet har prickat företaget tre gånger för marknadsföring som bryter mot god sed. Senast gällde det en produkt som använts av den serbiska armén och vars namn anspelade på folkmord.
”Bra, fungerande vardagsprodukter”
När ÅU besöker Trätorget står ett tiotal kunder vid containern. En av dem är Åbobon Ville Laasonen, som handlat mycket via Varustelekas nätbutik. För honom är det inget problem att butiken inte finns fysiskt i Åbo.
— Det har fungerat smidigt hittills.
Laasonen förklarar att han snarare är ute efter fungerande vardagskläder än historiska krigsföremål.
— Man brukar få bra vandringsutrustning här till ett vettigt pris. Inte för att jag vandrar jättemycket, men då har man åtminstone inte lagt för mycket pengar på utrustningen ifall man inte använder den.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.