Uppdaterad: Finlands nya plåtpoliser är här — sammanlagt 42 nya fartkameror har installerats


De nya fartkamerorna kan mäta fordonets hastighet på upp till 150 meters håll, men polisen kommer fortsättningsvis att mäta hastigheten likt tidigare, alltså på omkring 30 meters håll, säger polisinspektör Heikki Ihalainen från Polisstyrelsen. Foto: Sofia Westerholm/SPT
Den automatiska trafikövervakningen går framåt i rask takt. 42 nya plåtpoliser tar nu trafikövervakningen i Finland till en helt ny nivå och fler kameror ska snart installeras.
Kameran, som finns längs Riksväg 6, kan övervaka fordons hastighet på 150 meters avstånd och har inbyggd teknik som gör det möjligt att också övervaka att trafikljus följs. Polisen kommer ändå att mäta fordonets hastighet som tidigare, alltså på omkring 30 meters avstånd från kameran.
Kameran i Kouvola ska inte ensam se till att trafiksäkerheten i landet förbättras. Utöver den finns redan nu 41 nya kamerastolpar runtom i Finland. Längs Riksväg 6 mellan Kouvola och Lovisa finns sammanlagt 16 stycken och längs Riksväg 4 mellan Jyväskylä och Heinola finns 23 stycken.
I centrum av Helsingfors finns två och i centrum av Uleåborg en.
På polisens presstillfälle i Kouvola meddelades att dessa 42 plåtpoliser ändå bara är en del av vad som är på kommande.
Närmare 60 kameror längs riksvägarna
De nuvarande 973 fartkamerorna mäter hastigheten via en slinga i asfalten. De nya fungerar i stället med en radarteknik som gör det möjligt att övervaka flera fordon och upp till sex körfält samtidigt.
För att säkerställa att den nya tekniken fungerar som den ska, har bara en kamera vid Korias ABC-bensinstation nära Kouvola hittills börjat användas.
— Så fort vi försäkrat oss om att allt fungerar som det ska, kommer även de övriga plåtpoliserna tas i användning, säger polisinspektör Heikki Ihalainen från Polisstyrelsen.
De övriga kamerorna väntas vara i användning inom ett par veckor.
Utöver dessa kommer ytterligare närmare 150 kamerastolpar resas i landet.
Riksväg 52 ska få 17 kameror mellan Ekenäs och Somero, Riksväg 26 får 12 kameror mellan Fredrikshamn och Taavetti i Luumäki, Riksväg 21 får 12 kameror mellan Torneå och Pello och Riksväg 5 får 14 kameror mellan Kajana och stamväg 89.
Alla dessa beräknas vara i användning före årets slut.
Därtill har Helsingfors redan beställt över 70 kamerastolpar för de kommande fem åren och Borgå en handfull nya stolpar.
Kan inte fånga motorcyklister
De avlånga fartkamerorna är placerade synligt och en chaufför har inga problem att se dem.
— Tanken är inte att gömma dem och få så många som möjligt att fastna på bild. Det handlar om rättvis övervakning och kamerorna är till för att minska överhastighet och på så vis även minska antalet olyckor, säger Ihalainen.
Antalet dödsoffer och personskador i trafiken sjunker ständigt. Orsakerna är flera, bland annat bilarnas utveckling, men vi har även i stor utsträckning den automatiska övervakningen att tacka.
— Undersökningar visar att den automatiska övervakningen är en stor orsak till att allt färre dör i trafiken. Med hjälp av den beräknas 40 dödsfall och omkring 100 personskador årligen hindras i Finland, säger Ihalainen.
Varken de fartkameror som nu används eller de nya kamerorna kan övervaka allt. Motorcyklister som kör överhastighet fastnar inte på bild i de nya kamerorna.
— Eftersom motorcyklar inte har någon registerskylt framtill så kan heller inte de nya kamerorna övervaka att de kör enligt hastighetsbegränsningarna, så tack och lov finns ännu en del traditionella poliser längs vägarna, säger Ihalainen.
Ingen kamera i alla stolpar
En kamerastolpe kostar omkring tjugotusen euro och för att förse den med en kamera stiger priset med några tio tusen till. De stolpar som placeras i städerna, står städerna själva för medan staten finansierar stolparna längs landsvägarna.
Alla de nya stolparna kommer inte hela tiden att innehålla en kamera. Kamerorna flyttas runt och omkring var femte stolpe förses med en kamera.
— Plåtpoliserna är placerade på områden där flest olyckor sker eller där risken för olyckor är störst.
De nya plåtpoliserna ska inte ersätta de fartkameror som redan nu används. I stället ska de nya och gamla fartkamerorna tillsammans sträva mot Finlands nationella vision om att ingen ska behöva mista livet eller skadas allvarligt i trafiken.

En kamerastolpe kostar omkring tjugotusen euro. Själva kameran kostar ytterligare mellan tio- och tjugotusen euro. Foto: Sofia Westerholm/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.